Egy elrabolt jetikölyök hazajuttatásáról szól a DreamWorks Animation legújabb nagyszabású animációs filmje. A produkciót a Rottentomatoes kritikai portál ítészei 76 százalékosra minősítették, míg a közönség tetszési indexe 89 százalék, ami igen jó eredmény. Az amerikai-kínai koprodukcióban készült családi filmet leginkább szívmelengető hangulata és parádés vizuális megoldásai miatt dicsérik, miközben eredeti poénjaival meg tudja újítani a „vigyük haza a veszélyeztetett állatot” témájú filmek régi műfaját.

Jetikölyök
Jetikölyök (from left) – Jin (Tenzing Norgay Trainor), Peng (Albert Tsai) and Yi (Chloe Bennet) with the Yeti, Everest, in DreamWorks Animation and Pearl Studio’s Abominable, written and directed by Jill Culton.

Van olyan kritikus, aki egyenesen azt vizionálja, hogy a produkció feléleszti a jetifilmek hagyományát, korábban ugyanis több sikeres amerikai film készült a himalájai hegyi lényről, és a karakter a tengerentúli karácsonyi folklórba is beépült. A jeti legendája egyébként az amerikai őslakosok és egyes ázsiai hegyi törzsek mitológiájából ered, és a különleges lényeket kutató kriptozoológiai társaságok listáján is előkelő helyen szerepel.

(Abominable – hazai bemutató: 2019. október 24.)