A XV. kerületi Pólus Mozi Rock Klubjának következő emlékprogramján a 20. század egyik legnagyobb hatású művésze, John Lennon előtt tisztelegnek. A február 8-án 19 órakor kezdődő eseményen fellép a The Blackbirds tribute zenekar, levetítik John Lennon és Yoko Ono 1972-ben készült, Imagine című zenés filmjét és egy különleges relikvia-kiállítást is láthatnak a nézők.

John Lennon

John Lennon, a rock and roll emblematikus figurája a Beatles énekes-dalszerzőjeként és később szólózenészként is örökre beírta magát a zenetörténetbe. Paul McCartney-val a zenetörténet legsikeresebb szerzőpárosát alkották, komoly hatást gyakoroltak a rockzene fejlődésére, komolyabb és politikai üzenetet is hordozó irányba terelve azt. Számtalan slágerlistás dal fűződik a nevéhez, a későbbi generációk kimagasló zenészei közül is sokan hivatkoznak rá példaként. Zenei karrierje mellett író, színész, festőművész és békeaktivista is volt, legismertebb és legnépszerűbb szólólemezének címadó dala, az Imagine a világbéke himnusza lett.

Ez utóbbi lemez, az 1971-ben megjelent Imagine játssza az egyik főszerepet a Pólus Mozi Rock Klub február 8-án péntek este megrendezésre kerülő emlékprogramjában. John Lennon és Yoko Ono azonos című, elvarázsolt hangulatú zenés filmjében az Imagine album teljes zenei anyaga elhangzik, emellett néhány dal hallható Yoko Ono „Fly” című lemezéről is.  A Lennon és Ono angliai otthonában és londoni, New York-i utazásain készült, szürreális hangulatú film álomszerű felvételei az ikonikus album születését dokumentálják és emellett egy sajátos korrajzként betekintést nyújtanak az excentrikus művészpár életébe és mindennapjaiba.

Az 1972-ben készült filmet 2018-ban képkockánként restaurálták, a hangfelvételeket a többszörös Grammy-díjas Paul Hicks keverte újra és a film rövid időre világszerte visszatért a mozivászonra. A mozikba kerülő, bővített változat 15 percnyi, korábban sosem látott extra stúdiófelvételt is tartalmaz, amelyeken Lennon és The Plastic Ono Band nevű zenekara – George Harrison, Nicky Hopkins, a Rolling Stones stúdió-billentyűse, Alan White Yes-ből és Klaus Voormann basszusgitáros stúdiózenész – a „How Do You Sleep?” és az „Oh My Love” című dalokat adja elő.

John Lennon előzetes

A filmvetítés előtt, 19:00 órától egyórás élőkoncerttel várja a Lennon-rajongókat Magyarország legrégebbi Beatles-emlékzenekara, az idén 15. születésnapját ünneplő The Blackbirds, akik korabeli hangszerek, hosszú évek alatt kidolgozott, eredeti „Beatles-hangzás” és hangulatos háttérvetítés segítségével idézik meg Lennont és a legendás zenekart. Az együttes ezen az estén kizárólag John Lennon szerzeményekből válogat, a legnépszerűbb dalokat szólaltatják meg a Beatles különböző korszakaiból és Lennon szólóéveiből is. Az emlékzenekar tagjai egyúttal szenvedélyes gyűjtők is, ennek köszönhetően az est kiemelt kísérőprogramjaként egy különleges relikvia-kiállítást is megtekinthetnek a nézők a mozi aulájában.

John Lennon

A John Lennon estre jegyek kaphatók a Pólus Mozi jegypénztárában és honlapján. Részletek a http://www.poluscentermozi.hu oldalon olvashatók.Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/605898233202137/