Kreatív dokumentumfilm készült a Magyar Bajuszról, mely 2012. március 4-én, vasárnap 19.30-kor debütál a Toldi Moziban. A stáb két éven keresztül követte a 17 fős Magyar Bajusz Társaság tagjait, akik közül végül négy kiemelkedő bajszos vált a film főszereplőjévé. A Magyar Bajusz várhatóan az idei év talán leghumorosabb dokumentumfilmje. A rendező, Lakos Nóra, frissen végzett filmegyetemista, rendező egy újsághírt olvasva talált rá a témára. 

A Magyar Bajusz várhatóan az idei év talán leghumorosabb dokumentumfilmje, mely a kulturális különbségekről, a magyar patriotizmusról, és a férfiasságról szól. A rendező, Lakos Nóra, frissen végzett filmegyetemista, rendező, aki egy újsághírt olvasva talált rá a témára. Melyben ez volt olvasható: „Tragédia, tíz éve német nyeri a magyar bajusz kategóriát a Bajusz Európa Bajnokságon!”

A stáb két éven keresztül követte a 17 fős Magyar Bajusz Társaság tagjait, akik közül végül négy kiemelkedő bajszos vált a film főszereplőjévé. A film a német és a magyar bajuszcsapat felkészülését és magát a bajusz EB-t követi végig. A természetes a fodrászolttal, a hagyományos az új technikai vívmányokkal küzd meg ezen a
versenyen. A német versenyzők hetekkel az EB előtt stylist workshopon tanulják a pödrés
technikáját, a tökéletes waxolást, a színpadi megjelenés tudományát. Ezzel szemben a magyarok felkészülés gyanánt összejönnek egy tanyán, pálinkáznak és a magyar bajusz hagyományairól értekeznek. Úgy gondolják, a „szőrszobrászkodás” nem férfias dolog, a bajusz az élet természetes része, a magyar bajusz pedig pont olyan, ahogyan azt a magyar ember mindennap hordja. Nem kellhozzá se fésű, se wax.

Az alkotásból a női szemszög sem marad el: a rendezőnő tudatosan egy női operatőrt, Csepeli Esztert, választott alkotótársul, a filmben pedig megszólalnak a feleségek is, így kiderül például, milyen bajszos férfival csókolózni, a kezdő bajszosok pedig kezelési útmutatót kapnak arról mit, hogyan kell enni és inni, hogy az arcszőrzet csábító maradjon.. A témához illő játékosság a doku formanyelvében is megjelenik, így animációk és árnyjátékok színesítik a filmet.

A film, magyar-német koprodukcióban készült a Katapult Film és a berlini székhelyű Inselfim gyártásában. Magyarországon a Magyar Bajusz mely 2012. március 4-én, vasárnap 19.30-kor debütál a Toldi Moziban.

A film facebook oldalán: https://www.facebook.com/pages/Magyar-Bajusz/333985836644854

Magyar Bajusz előzetes