Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című történelmi filmdrámájának forgatókönyve az elmúlt években széleskörű nemzetközi elismerésben részesült, több rangos díjjal is jutalmazták, többek között a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon is kitüntették. A koronavírus-járvány aktuális vészhelyzeti protokolljától függően, a filmet, amely 434 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Filmintézettől, 2020. júliusában kezdik el forgatni, forgatás előreláthatóan hat hétig tart majd.

Az Eltörölni Frankot forgatókönyvével Fabricius Gábor már több mint 170 nemzetközi konzultációt, 12 rangos nemzetközi filmfesztivál és -fórum meghívást, valamint 2 fontos díjat is maga mögött tud. 2017 és 2019 között az Eltörölni Frankot forgatókönyve elnyerte az „A” kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál „Best Vision – Feature Launch in development” díját, többek között beválogatták a Tallini Nemzetközi Filmfesztivál Baltic Events programjába, a Torino Artdirectors Masterclass sorozatába, a Sundance Lab shortlistjébe, a Sarajevói Nemzetközi Filmfesztivál Cinelink programjába, míg a Vienna Lets CEE Eliot Grove nemzetközi pitch fórumán Silver Award díjjal tüntették ki. A szakmai fórumokra, versenyekre Fabricius forgatókönyvét több száz, néhol (Sundance Institute) több ezer pályázó közül választották ki.

Fabricius Gábor
Fabricius Gábor, Fotó: Valuska Gábor

Az Eltörölni Frankot forgatókönyvét olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek segítették tanácsaikkal, mint Miguel Machialski forgatókönyvíró, Gazdag Gyula rendező, vagy Matthew Takata, a Sundance Institute forgatókönyvírói workshopjának vezetője. A nemzetközi szaktekintélyek kiemelték, hogy az Eltörölni Frankot témaválasztása különösen fontos és izgalmas, hiszen a politikai pszichiátria, mint intézmény eddig játékfilmben még nem jelent meg főtémaként, a világon először Fabricius forgatókönyvében kap főszerepet. Ezt támasztja alá, hogy az Európai Unió két kurzusa – a Creative Europe Media Sources2 és a MIDPOINT – is beválogatta a szakmai programjába, sőt ösztöndíjjal is támogatta, és az író-rendezőt meghívta Berlinbe és Barcelonába.

Az Eltörölni Frankot története

Az Eltörölni Frankot szinopszisa szerint, 1983-ban, a vasfüggöny mögött, Frank, egy underground zenekar karizmatikus frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit titokban, kínzások közepette próbálják elhallgattatni – súlyos trip veszi kezdetét, amely a társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ. 

„Az Eltörölni Frankot ima azokért a tehetségekért, akiket tönkretett, elüldözött, meggyilkolt vagy épp öngyilkosságba kényszerített a hetvenes-nyolcvanas évek skizofrén diktatúrája, amely egyenlőséget, békét és biztonságot hirdetett, miközben Magyarország vezette az öngyilkossági világranglistát. Olyan világot éltünk, amelyben a bűnökről kollektíven kellett hallgatni, amivel a diktatúra emberek millióinak okozott máig tartó traumát. Az Eltörölni Frankot fikció, de szerteágazó személyes és történeti kutatómunkán alapul, így valós mikrotörténetek, töredékek füzére, mozaikja, melyet a kirekesztettek, az igazságtalanul megbélyegzettek, a megalázottak és a tönkretettek emlékére készítek immár öt éve.” – emelte ki Fabricius Gábor a film írója, rendezője.

Az Eltörölni Frankot producere Dér Tamás, operatőre Dobos Tamás, vágója Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Szűcs Edit felel, a rendező konzulense Gazdag Gyula.

Fabricius Gábor író és rendező, Cannes Golden Media Lion díjas kreatív szakember, a londoni Central-Saint Martin Collage Art and Design-ban végzett, tanárai között volt Mike Figgis is, a Las Vegas, végállomás c. film rendezője. A Puha Neon Fejlövés c. novelláskötete a kapitalizmus kelet-európai változatáról, Más bolygó című toplistákat megjárt regénye a rendszerváltás utáni nagybetűs Nyugat megérkezéséről szól, melyet az Európa Könyvkiadó Aegon díjra jelölt. Sintér (Skinner) c. Huszárik Zoltán díjas rövidfilmje egy kilakoltatás története, amely a Torontoi Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, majd világszerte több mint 40 fesztiválon mutatkozott be, többek között Csehországban, Írországban, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Németországban. Dialogue c. rövidfilmje a migráns válságot helyezi a középpontba. A mű megnyerte a FICC (Fédération Internationale des ciné-clubs) zsűri különdíját, részt vett a Zürichi Nemzetközi Filmfesztivál magyar filmeket bemutató Panoráma programjában, közönségdíjért versenyzett többek között a Luxemburgi CinEast, a Bostoni Global Cinema és a Mumbai Nemzetközi Filmfesztiválon is.