Digitálisan felújított változatban érkezik a mozikba Vuk a rendező, Dargay Attila születésének 90. évfordulójára. A Vuk minden idők egyik legkedveltebb egészestés rajzfilmje volt Magyarországon, az óriási televíziós siker után a moziváltozat is több mint kétmilliós nézőszámot hozott. A mesefilm rendezője, Dargay Attila a Walt Disney-i hagyományokra is építve feledhetetlenül kedvesen megrajzolt figurákat alkotott, amelyek egyenesen a gyermeki lélekhez szóltak.

Hipp-hopp: nagyvásznon a digitálisan felújított Vuk!

Vuk

Vuk a legkíváncsibb, és legéletrevalóbb rókakölyök Kag és Íny kicsinyei közül. Nevét híres vadász nagyapja után kapta, és annyit tesz: „Vadászom, Utamból Kotródj!” Egy alkalommal Vuk elcsavarog az odútól, és hazatérvén már nem találja szüleit és a testvéreit: a Simabőrű Ember (azaz a vadász) és kutyája az egész rókacsaládot elpusztították. Az elárvult rókakölyköt ezután nagybátyja, a híres Karak veszi magához, aki megtanítja Vukot vadászni, megismerteti vele az erdőt, és óva inti a rakoncátlan kölyköt a rá leselkedő veszélyektől. Vuk felnővén ravasz rókává és kiváló vadásszá cseperedik. Miután Karak odavész az őszi hajtóvadászatban, Vuk bosszút esküszik a Simabőrű ellen…

Bátran állíthatjuk, hogy Fekete István klasszikus regényének rajzfilmváltozata a hazai rajzfilmgyártás örökzöld gyöngyszemeinek egyike. Arra ma már kevesen emlékeznek, hogy a filmben megjelenő figurák először 1972-ben tűntek fel a Füles rejtvényújság egy képregényében. A film 1980–81-ben készült a Magyar Televízió megrendelésére a Pannónia Filmstúdióban: először négy részes sorozatként sugározták, majd ebből készült el az egész estés játékfilm, melyet 1981-ben mutattak be. A forgatókönyvet Dargay Attila, Imre István és Tarbay Ede írták, a rendező pedig az a Balázs Béla-díjas Dargay Attila volt, akinek többek közt Pom Pom meséit és A nagy ho-ho-ho horgászt is köszönhetjük, olyan egész estés rajzfilmekről nem beszélve, mint a Lúdas Matyi vagy a Szaffi.

A rendező pályatársa, Jankovics Marcell szerint: „Rettenetesen sok kedvesség van abban, ahogy ő megrajzolta a szereplőit, ezeket egyszerűen nem lehetett nem szeretni. Olyasfajta érzelmeket szabadított fel, amelyek áttörtek minden korlátot, nem csak a gyerekeknél: kiült az ember arcára a mosoly, ha nézték a filmjeit. A legsikeresebbek közé tartozott közülünk.”

Nemcsak a filmet nézve, de már a szereplők hangját hallgatva is kellemesen nosztalgiázhatunk, ugyanis a szereplőknek olyan színészklasszisok kölcsönözték a hangjukat, mint Pogány Judit, Gyabronka József, Földi Teri, Szabó Gyula, Csákányi László, Kútvölgyi Erzsébet, Szabó Sándor vagy Bitskey Tibor. Ez a megható, humoros és izgalmas fordulatokban bővelkedő mese minden korban képes újra és újra elbűvölni kicsiket és nagyokat egyaránt; 2017. június 22-étől a Pannónia Szórakoztató Kft. forgalmazásában és digitálisan felújítva üdvözölhetjük ismét a mozikban.

Vuk előzetes