Jorge Bucay argentin pszichoterapeuta és író júniusban hazánkba látogat. A nagyközönség számára az Európa Könyvkiadó szervez egy előadást 2012. június 5-én, kedden 18 órától a Puskin Mozi Metropolis termében.
Jegyek korlátozott számban igényelhetők a mozi pénztárában május 24-től.

JORGE BUCAY argentin pszichoterapeuta könyveiből emberek százezrei merítenek erőt és bölcsességet életproblémáik megoldásához.

„Mennyi minden megváltozna, ha élvezni tudnánk kincseinket, olyannak, amilyenek!” 

Az argentin Jorge Bucay önmagunknak sokszor feltett kérdéseket boncolgat, de nem ad egyértelmű választ ezekre, ő csupán történeteket mesél… Egy kis elbeszélést ír, vagy egy ismert mesét elevenít fel, amelyek csokorba gyűjtve hasznos kis füveskönyvként nyújtanak segítséget életünk különböző helyzeteiben.

Egy Bucay-történet:

A szúfi mester mindig egy parabolát mesélt az óra végén, ám a tanítványai nem mindig értették meg a történet üzenetét… – Mester – állt eléje egyik este az egyik tanítvány. – Te csak meséled a történeteidet, de nem magyarázod el, hogy mit jelentenek… – Bocsássatok meg érte – mentegetőzött a mester. – Engedd meg, hogy kárpótlásul neked adjam ezt a zamatos őszibarackot. – Köszönöm, mester – vágta rá elégedetten a tanítvány, mert tetszett a hiúságának a mester válasza. – És hogy teljesebb legyen az ajándék, meg is hámoznám neked a barackot. Megengeded? – Igen, mester. Nagyon köszönöm – felelte a tanítvány. – Ha már egyszer itt van a kezemben a kés, szeretnéd, ha feldarabolnám, hogy annyival is kényelmesebb legyen neked? – Örömmel venném. De nem szeretnék visszaélni a jóságoddal, mester… – Nem visszaélés, ha én ajánlom fel. Csupán a kedvedbe szeretnék járni. Engedd meg, hogy meg is rágjam, mielőtt átnyújtanám neked… – Ne, mester! Nem szeretném, ha megrágnád! – tiltakozott nagy csodálkozva a tanítvány. A szúfi mester szünetet tartott, aztán így folytatta: – Ha minden történet értelmét elmagyaráznám… az olyan lenne, mintha megrágva adnám a gyümölcsöt a szádba.
A szúfi bölcseletből

A szerzőről:

Jorge Bucay argentin pszichoterapeuta és író 1949-ben született Buenos Airesben. Könyveit tizenhét nyelvre fordították le, sok millió példányt adtak el belőlük szerte a világban.

1973-ban szerzett doktori címet, s kezdett dolgozni Buenos Aires-i klinikákon. 1986-ban jelent meg első könyve, a Cartas para Claudia (Levelek Claudiának), amely hamarosan bestseller lett Argentínában. Ezt a mai napig még tizenhét könyv követte, és Bucay az évek során előbb egész Latin-Amerikában, majd Spanyolországban lett sikerszerző, akinek népszerűsége a spanyol nyelvterületen vetekszik Paolo Coelho-éval. Az utóbbi években pedig szerte Európában felfedezték: óriási sikerrel jelennek meg művei Németországban, Portugáliában, Bulgáriában, Horvátországban, Finnországban, Izraelben stb.

Bucay jelenleg Dél-Spanyolországban él egy kis faluban, idejét az írásnak és olvasásnak szenteli, s közben időről időre elutazik azokba az országokba, ahol könyveit kiadják – szuggesztív előadó, aki ma már nemcsak Latin-Amerikában és Spanyolországban vonz hatalmas közönséget. Egy-egy ilyen jól szervezett program – interjúk, előadások, tévészereplések – a szerző lenyűgöző személyiségének köszönhetően óriási mértékben fokozza népszerűségét.

Bucay terápiás munkája során alakított ki írói stílusát, a pszichoanalízist és a Gestalt terápiát vegyítő ülések végén mindig elmesélt egy történetet páciensének, amely új megvilágításba helyezte az illető problémáját. Azt vallja ugyanis, hogy minden útmutatást konkrét helyzethez kell kötni. Az általános szép szavak nem sokat segítenek, s ha „ömlesztve” az emberre zúdítják a sok bölcs tanítást, nem ér annyit, mint az, ha életünk valamely problémájával egy megragadó képben, mesében, allegóriában szembesülünk. Először páciensei gyűjtötték össze ezeket a történeteket, s biztatták pszichológusukat, hogy adja ki őket. Így jelent meg a Levelek Claudiának, s lett egy lenyűgöző írói pálya kezdete.

Néhány olvasói vélemény Jorge Bucay könyveiről:

„Okos regény a Nyitott szemmel szeretni, bár fura paradoxon ezt állítani egy érzelmekről szóló könyvről. Nagy erénye, hogy mer elmozdulni a klasszikus párkapcsolati sémákból. Friss és új szemmel láttatja nehézségeinket abban, hogy hogyan lehet tartósan kitartani valaki mellett. Mindenképpen önvizsgálatra késztet, csillogóan tiszta tükröt tart elénk, amibe ha belenézünk – ha van merszünk belenézni – megláthatjuk magunkat.”

Jorge Bucay: Nyitott szemmel szeretni című könyvéről

„Valójában a könyv nem is igazán regény, hanem egymásra fűzött történetek laza láncolata, melyek egy fiatal ember életének különböző nehézségeiben próbálnak utat mutatni, és általában az Élet számos nagy kérdésével kapcsolatban vetnek fel olyan gondolatokat, amelyek fiataloknak és idősebbeknek, férfiaknak és nőknek is sokat jelenthetnek, ha nyitottak egy kis önvizsgálatra, egy kis kalandozásra a világában, ahogy azt Jorge Bucay látja.”

Jorge Bucay: Életmesék című könyvéről

„Jorge Bucay könyve végre nagyon közel áll hozzám. Ez a könyv nem egy történetet mesél el, hanem egy embert, aki Jorge Bucay. Nincsenek évszámok, nincs kronológia, amolyan füveskönyvszerű írás ez, ha lehet ilyet mondani, de nem Máraisan zárt „örökérvényű” igazságokkal, hanem az író állítása szerint is képlékeny gondolatokról van benne szó.”

Jorge Bucay: Levelek Claudiának című könyvéről