A szilveszter napján mozikba került filmet már nagyon sokan vártuk.  Egy újabb amerikai dráma megdobogtatja a szívünket, főleg ha Jennifer Lawrence-et láthatjuk a főszerepben.  A filmet igaz történet ihlette, mégpedig Joy Mangano élete, egy kezdetben átlagos amerikai anyáé, aki képes volt megvalósítani az álmait és kemény munkával végül milliomossá vált.

Joy_jelenetfoto (2)

Jennifer Lawrence / Joy filmjelenet

A rendezői székben David O. Russell ült, aki kedvenc színészpárosát újra összehozta a filmjében, de Lawrence kisasszony és Bradley Cooper mellett Robert de Niro is nagy szerepet kapott, mint Joy édesapja.

A film az elejétől a végéig bemutatja főszereplőnk rögös útját. A jelen, a múlt és jövő képeit néha összekeveri így teljes képet kapunk hősnőnkről és életének legmeghatározóbb pillanatairól.

Joy_jelenetfoto (4)

Robert de Niro / Joy filmjelenet

Joy egy átlagos elvált, kétgyermekes anyának tűnik, akinek egy perc nyugodalma sincsen. Együtt lakik az anyjával, nagyanyjával és ex-férjével és néha-néha be kell fogadnia apját, aki soha nem találja meg az igaz szerelmet. Joynak két állása van, hogy eltartsa családját, otthon pedig főszakács, vízvezeték szerelő, anya, ápolónő, és takarítónő egy személyben. Egész nap dolgozik, és amikor éjjel álomra hunyná szemeit különös álmok gyötrik. Kísérti gyerekkori önmaga és a rejtélyes 17-es szám. 17 éve adta fel az álmait. 17 éve döntött úgy, hogy nem tanul tovább, hanem érzelmileg fogyatékos szüleinek segít és ettől a naptól kezdve érzi magát börtönben és lelkében pedig csak napról-napra él. Egy nap rádöbben, hogy ez nem mehet tovább. Megszállja az ihlet felmosás közben és el nem múló kreativitását használva megalkotja az öncsavaró felmosót. Innentől kezdve pedig hatalmas harcok, botrányok, szenvedések árán sikerül eljutnia a csúcsra.

Joy_jelenetfoto (6)

Bradley Cooper, Jennifer Lawrence / Joy filmjelenet

Szögezzük le! Ez a film lenyűgöző. Életrajzi drámáról beszélünk tehát a legnagyobb hatást a színészeknek kellett tenniük és David O. Russell a lényegre tapintott. Jennifer Lawrence játéka szívbemarkolóan meggyőző és magával ragadó. Minden percben átérezzük őt, ott vagyunk vele a nehéz pillanatokban és a vásznon keresztül adja át nekünk azt a jelentős érzelmet (legyen mennyei örömről vagy egy elkeseredett lemondásról szó) amibe a néző teljesen belefeledkezik és átadja magát neki. Mivel Joy karaktere körül forognak az események és őt érezzük magunkhoz közel nagyon fontos volt, hogy kit választanak a szerepre, de Jennifer ezúttal sem okozott csalódást.

A további színészek többnyire kiválóan alakították a rájuk bízott szerepet. Sokuknak elég problémás volt a karaktere és mindegyik Joy-tól várja a megoldást, így az egész lényük és személyiségük teszik Joy-t egésszé és ők adják meg az okát is, hogy miért lett Joy olyan amilyen, ezért  létfontosságúak a filmben. A mellékszereplő gárda két részre szakad: vannak, akik hisznek a felmosás reformátorában és támogatják tűzön-vízen át és vannak, akiknek nem a kedvükre való, sőt egyenesen hátráltatják Joy-t a siker útján. Persze sokszor történik átjárás a két csoport között és vannak karakterek, akik egy közös halmazba sorolhatók, de érdekessége a filmnek, hogy néha hősnőnk több segítséget kap egy vadidegentől, mint a saját apjától. Szomorú, de így van.

Talán akad pár nehezebben érthető rész, amikor üzletről és különböző pénzügyi dolgokról esik szó, de mindig próbálták leegyszerűsíteni vagy esetleg megmagyarázni, hogy egy üzleti életben teljesen járatlan generáció és értse, pontosan mi történik.

Joy_jelenetfoto (7)

Jennifer Lawrence / Joy filmjelenet

Többet alig hiszem, hogy tudnék róla mondani. Érdemes megnézni, mert egy fantasztikus alakításokkal teli film, amit csodálatos zenével és rendezéssel tettek megunhatatlanná. Nem csoda, hogy Golden Globe díjas filmről beszélünk.  Eredeti nyelven talán nagyobb élmény lesz, mert Jennifer a hangjával is nagyon sokat játszik és így tudja teljesen átadni magát nekünk. Irány a mozi!