Peyo, a hupikék törpikék alkotójának születésnapján törpületes törpesemények várhatók az egész világon, köztük a Guinness rekorddöntési kísérlet “Törpnek öltözött emberek legnagyobb csoportja több helyen, 24 órán belül” kategóriában.

CULVER CITY, California, 2011. június 13. Peyo, a törpök alkotója 1928. június 25-én látta meg a napvilágot. A születésnapján a Columbia Pictures és a Sony Pictures Animation a Nemzetközi Törpnap részeként világszerte törpös eseményeket szervez, hogy így ünnepelje a törpök bevonulását a mozikba – jelentette ma be Marc Weinsstock, a Sony Pictures nemzetközi marketingrészlegének elnöke. A Columbia Pictures és a Sony Pictures Animation filmje, a Hupikék törpikék Magyarországon 2011. augusztus 25-től látható a mozikban.

„Kevés annyira népszerű és széles körben ismert figura létezik, mint a hupikék törpikék. Több mint 50 éve a popkultúra megkerülhetetlen szereplői, akik minden újabb generációt újra és újra elvarázsolnak – jelentette ki Weinstock. – Peyo nagy műve nem veszít a korszerűségéből: ezért válhat ennyire fontossá a Nemzetközi Törpnap, amellyel a születésnapját köszöntjük.„

A Nemzetközi Törpnap résztvevői a világ számos városában vehetnek részt törpös rendezvényeken, melyek legtöbbjén különösen szívesen fogadják a törpjelmezben érkezőket: különösen ott, ahol a Guinness rekordkísérletre is sor kerül, hiszen a kategória pontos neve: a Legtöbb törpnek öltözött ember 24 órán belül, több helyszínen. A távoli eseményeket a szervezők összehangolják, hogy pontosan számon tarthassák, hány törpruhás van jelen egy időben. Ahhoz, hogy a Guinnes World Records™ bejegyezze az új eredményt, összesen több mint 2510 törpöltözetű rajongóra van szükség. A Guinness ellenőrei 12 városban állnak majd készen, minden résztvevő városban több száz résztvevőre számítanak. Azoknak, akik a rekord részesei akarnak lenni, fehér sapka, fehér nadrág és cipő valamint kékre festett bőr a kötelező viselet. Bár a szervezők azt kérik, hogy mindenki törpösítve érkezzen, törpsapkát és kék pólót helyben is tudnak adni.

A rekordkísérletben résztvevő városok: Brüsszel (Peyo egykori lakhelye), Athén, Hága, Dublin, Mexikóváros, Panama, Varsó, Moszkva, Johannesburg, New York és London. Londonban a The O2 stadion O-Blue-vá alakul, New Yorkban pedig a South Street Seaport helyére kerülő Smurf Street Blueport ad helyet a családi rendezvényeknek. Brüsszelben Peyo családtagjai is részt vesznek az ünnepségen.

A világ számos más pontján is várhatóak törpnapi meglepetések. A spanyolországi Malaga megyében található Júzcar, a világhírű andalúziai fehér falvak egyike kékre festve várja a nagy napot. Az Eiffel torony szomszédságában a Torcaderót életnagyságú (vagyis három alma magasságú) törpszobrok fogják megtölteni. Reykjavík főterén, Bogota nemzetközi repülőterén, Genf és Zürich forgalmas pontjain szintén törpfigurák tűnnek majd fel. A híres tajvani Vörös Ház erre a napra Kék Házzá válik, és törpök költöznek be. Koppenhágában a vidámpark lesz a helyszín, itt többek közt arcfestés és közös törptánc a program. Los Angelesben a Santa Monica Place-en gyűlnek össze a Peyo születésnapját ünneplők.

A Nemzetközi Törpnappal kapcsolatban további információt a www.GlobalSmurfsDay.com oldalon találhat.

A Hupikék törpikék 3D-ben kerülnek a filmvászonra a Columbia Pictures/Sony Pictures Animation élő szereplőket és animációt keverő családi vígjátékában, a Hupikék törpikék 3D-ben. Hókuszpók, a gonosz varázsló elüldözi falujukból a törpöket, akik egy varázslatos átjárón keresztül a mi világunkba, pontosabban a Central Parkba pottyannak. A törpök mindenképpen haza akarnak jutni, mielőtt Hókuszpók a nyomukra talál. A filmet Raja Gosnell rendezte, a producer Jordan Kerner volt.  A forgatókönyvet J. David Stem & David N. Weiss valamint Jay Scherick & David Ronn írta J. David Stem & David N. Weiss történetéből, amelyhez Peyo figurái és művei szolgáltatták az alapot.

A hupikék történetéről

A hupikék törpikék története –– 1958-ban kezdődött. Peyo először képregényformában készítette el őket, később vált belőlük tévé- és mozihős. Ám az elmúlt években számos más formában is megjelentek: CD-ik sok milliós példányban keltek el, játékfigurák, játékok és sok más ajándéktárgy modelljeivé váltak: több mint 3000 féle termék alapul a törpikéken, számos vezető márka és cég támaszkodik rájuk, hogy üzenetüket eljuttassák a világnak. A elképesztő törpök sikeréhez ezek is hozzájárultak.