Pár napja előtt jelentették be az idei Oscar-díjra jelölt filmeket. A rövidfilmeket is beleszámolva összesen 60 film közül 14 jelöléssel abszolút csúcsot döntött a Kaliforniai álom. Ennyi jelölést egy filmre eddig összesen két alkalommal szavaztak meg az arany szobrocska történetében! Először 1950-ben a Mindent Éváról c. Joseph L. Mankiewicz rendezte amerikai filmdráma kapott 14 Oscar-jelölést, melyből az alkotók hat Oscart haza is vihettek.

Közel 50 év múlva, 1997-ben 14 jelölésből Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével James Cameron Titanic c. amerikai romantikus katasztrófa filmjének összesen 11 Oscar szobrot szavazott meg az Akadémia. Ez akkor minden idők legnagyobb számú Oscar-díja volt, amit egy film kaphatott, ráadásul a 14 jelölésre akkor már 47 éve nem volt példa!

Titanic - Kaliforniai álom

Azóta ismét eltelt húsz év. Most Damien Chazelle romantikus filmje, a Kaliforniai Álom döntött rekordot: a Golden Globe történetében még soha nem volt arra példa, hogy egy film 7 díjat elvigyen! 2017-ben a Kaliforniai Álomnak ez sikerült!

Az idei Oscar-díjátadás pedig még csak ezután jön! Húsz évvel azután, hogy a Titanic mindent vitt, a Kaliforniai álom az Oscar-jelöléseinek számával elérte azt az eredményt, amit a Titanic óta még senki! Vajon az Oscar-díjak számát illetően is megdönti a rekordot?!

Ryan Gosling és Emma Stone, a Kaliforniai álom főszereplői már játszottak együtt a 2011-es Őrült, dilis, szerelem és a 2013-as Gengszterosztag c. filmben, talán a korábbi közös munkájuknak köszönhető az a profizmus, amivel filmjeikben ilyen jól helytállnak.

A film ugyanis nem csupán a jelölések számával aratott, de az összes olyan „leg-kategóriába” beválasztották, ami nem a film háttérmunkáit díjazza, hanem a színészi, rendezői munkát. Ilyen többek között a „legjobb film”, a „legjobb férfi főszereplő”, a „legjobb női főszereplő”, a „legjobb rendező”, a „legjobb filmzene” kategória is, melyek mindegyikére kapott Oscar-jelölést további 9 kategória mellett.

Vajon ennyi év után a Kaliforniai álom képes lesz megdönteni a Titanic 20 éves rekordját? Pontosan egy hónap múlva, 2017. február 26-án, a 89. Oscar díjátadó ünnepségen kiderül!