Érdekes helyzet alakul ki a napokban a hazai mozis piacon: a mozik, az ASVA, azaz az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány, az illetékes hatóságok és a forgalmazó kalózok védelmében veszik fel a harcot a hazai kalózok ellen. Holnap kerül a mozikba, ugyanis a világsikert aratott Karib-tenger kalózai-széria harmadik, egyben záró darabja.

A világ végén címet kapott részben ismét visszatér Keira Knightley, Orlando Bloom és a széria kedvence, Johnny Depp is, valamint az első részben „meghalt”, majd a másodikban visszatérő Geoffrey Rush.

A hozzávetőlegesen 200,000,000 dolláros büdzséből készült filmet a hazai kalózok is minden bizonnyal nagyon várják már, ám a magyarországi jogvédők, az illetékes hatóságok, a filmet játszó filmszínházak valamint a forgalmazó Forum Film mindent megtesznek a film megóvása érdekében. Ennek megfelelően szigorú ellenőrzések várhatóak a mozikban, az interneten és a kalóztermékek árusításáról elhíresült piacokon is…

Hazánkban a filmes iparágnak a kalózkodásból adódó becsült összesített vesztesége 2005-ben meghaladta a 20 milliárd forintot, az ebből eredő összesített nemzetgazdasági kár pedig közel 40 milliárd forint volt.

 

ASVA