Számos közismert és világhírű magyar tetoválóművész közreműködésével, a tetoválószakmában dolgozó neves szakemberek megszólalásával forog a Varrat című egészestés dokumentumfilm. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő alkotás látványos képekkel mutatja be a tetoválás művészetét, s kutatja a tetoválás alacsonykultúrától a magaskultúráig vezető útját.

A tetoválás ma az egyik legnépszerűbb globális jelenség. Tömegek tetováltatnak példaképeik hatására, másolják előadóművészek (Justin Bieber), sportolók (David Beckham), vagy színészek (Dwayne Johnson) tetoválását. Egy-egy film után kiugróan népszerűvé válnak a nonfiguratív minták (Alkonyattól pirkadatig), egyedi tetoválások (Barb Wire és Pamela Anderson drótkerítés tetoválása) vagy törzsi minták (a Halálos iramban és Dwayne Johnson, Aquaman és Jason Momoa maori tetoválásai).

Régen a börtöntetoválásokat leszámítva szinte nem volt ismert a tetoválás, manapság tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek szinte kivétel nélkül van varratuk, sőt, a testvarrást egész életükben kerülő idősek is vállalkoznak első tetoválásukra. A tetoválás tömegjelenség, amelyben az egyszerű nonfiguratív mintáktól az egész testet betöltő hiperrealista képekig a legkülönfélébb testfestésekre vállalkoznak az emberek világszerte. Amíg sokáig tiltott, illetve lenézett volt, a tetoválás az alacsony kultúra része volt. Manapság olyan művészeti teljesítményként is számon tartják egyes irányzatait, amellyel a magaskultúra elismert területeként jegyzik.

A Varrat a tetoválást, mint globális jelenséget járja körbe, a tetoválás tömegkultúrára gyakorolt hatását vizsgálja, és arra a kérdésre keresi a választ, minek köszönheti univerzális népszerűségét a testvarrás. A kivételes vizuális utazáshoz a magyar tetováló szakma kiválóságai szólalnak meg. A magyar tetoválóművészek közül többen párját ritkító módon globális népszerűségre tettek szert, olyan világsztárokká váltak, amit csak kevesen mondhatnak el magukról.

Borbás Róbert, Borsos László (Boris), Gémes István (James), Müllner Csaba, Sárközi Zsolt néhány közülük, akik megszólalnak a filmben. A művészek olyan nemzetközileg ismert tetoválók, akik sztárok, sztársportolók sokaságát tetoválták, Lewis Hamiltontól Cate Blanchetten át Orlando Bloomig. Rockzenekarok, közismert személyiségek utaznak Magyarországra, hogy tetováltassanak, és a magyar tetoválóművészek külföldön folyamatosan meghívottak workshopokon, különleges tetováló ankétokon szerepelnek.

A nemzetközileg ismert tetoválók mellett további ismert magyar művészeket szólítunk meg, és nem feledkezünk meg a női tetoválókról sem: mások mellett Balogh Erika, Emira Soliman és Kis Brigi is megszólalnak a Varratban. Balogh Erika nemcsak az első magyar női tetováló volt, de első nőként nyitott szalont Budapesten és egyike azoknak, akiknek a gyereke is tetováló lett, azaz dinasztikussá vált a tetoválószakmájuk. A legismertebb művészek saját stílusukról éppúgy beszélnek, mint a tetoválás történetéről, múltjáról, magyar alakulásáról és lehetséges jövőjéről.

„A tetoválás népszerűsége, hihetetlen sikertörténete az egyik legizgalmasabb kortárs kulturális jelenség. Szinte hihetetlen, hogy a tetoválás mekkora utat járt be Magyarországon is, s alig harminc év alatt jutott el a börtöntetoválásoktól a magaskultúráig” – fogalmazott a film producere, Kárpáti György. Hozzátette, „Mivel a tetoválásról mindenkinek van véleménye, és a széles közönségnek nagyon eltérő az ízlése, igyekeztünk a lehető legalaposabban körbejárni a témát, megszólítani a leg(el)ismertebb művészeket, és olyan vizuális utazásra hívni a nézőt, amelyben a tetoválás maga is szerves részévé válik az a filmnek”

A filmhez elkészült az első előzetes is, amely itt tekinthető meg:

A Varrat rendezője Kempf Márta Anna, operatőre Papp Kornél, vágója Monok Anett, hangmérnöke Cseh András. A film a Vertigo Média gyártásában, a Picture Lock közreműködésében készült, producerei Kárpáti György és Berta Balázs. Az alkotás várhatóan ősszel kerül országszerte a mozikba, forgalmazója a Vertigo Média.