A Toldi Távmoziban az egész országból nézhetőek lesznek a kortárs alkotások

A vírushelyzetre való tekintettel május 6-8. között online rendezik meg az 5. Szlovén Filmnapokat a hagyományokhoz igazodva a Toldi Távmoziban. A magyar közönség az ország bármelyik részéről három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg: a Frenk vagyok című filmben a Martin Scorsese-vel is forgatott Katarina Čas briliáns alakítást nyújt, Szlovénia Oscar-nevezettje, A gesztenyeerdők meséi a 2019-es Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert, a Féltestvér pedig a 2019-es Karlovy Vary Filmfesztivál versenyprogramjában debütált. Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik. A jegyelővétel április 29-én indul.

Szlovén Filmnapok

Május 6-8 között mindhárom este 20.30-kor a Toldi Távmoziban a magyar közönség három kortárs szlovén filmet tekinthet majd meg. Ivo Trajkov és Metod Pevec Frenk vagyok című alkotásában Frank gyűlölt apja után hatalmas összeget örököl. Miközben a gyanús vagyon eredetét kutatja, Frank megtudja, apja ki is volt valójában. Eközben konfliktusba kerül testvérével, a dúsgazdag Brane-nel, akinek felesége, Ines mindvégig Franket szerette.

Szlovénia Oscar-nevezettje, Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című, költői szépségű filmje – mely a tavalyi Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert – a második világháború után játszódik, mikor sokan kényszerültek elmenekülni az otthonukból.

Végül Damjan Kozole a 2019-es Karlovy Vary Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepelt Féltestvér című filmjének középpontjában is egy testvérkapcsolat és a múlt feldolgozása áll.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik. A jegyelővétel április 29-én indul.