Május 16-tól kiürültek a világ filmstúdiói: aki a moziszakmában számít, mind Cannes-ba utazott: megkezdődött a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A híres Palotában idén Diane Krueger invitálta a Stephen Frears vezette zsűrit a színpadra, mielőtt levetítették volna Wong Kar Wai nyitófilmjét. A hivatalos versenyprogramban 22 mozidarab szerepel; jó néhányuk visszatérő vendég és korábbi díjazott rendezésében készült: meghívást kapott Gus van Sant, a Cohen testvérek, Emir Kusturica és Quentin Tarantino új műve, valamint Tarr Béla A londoni férfi című alkotása is. Ezeken kívül a különféle „mellék” kategóriákban még számos film kerül a vászonra; és még náluk is több a fesztivált kísérő filmpiacon, ahol 80 ország 3000 filmes cége képviselteti magát.

Cannes természetesen biztosan szállítja a mozi csillogását – a művészfilmek mellett a legnagyobb sztárok sem hagyják ki ezt a hetet. Az Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik (hazai bemutató: július 26.) világpremierjére itt kerül sor, és a nagy eseményre természetesen hamarosan érkeznek a film sztárjai, George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon és Al Pacino; Már itt van Daniel Craig, aki Az arany iránytű (hazai bemutató: 2007 december) című látványos fantasy-filmjét mutatja be (filmbéli partnernője, Nicole Kidman az utolsó pillanatban lemondta az utazást, mivel a múlt héten megkezdődött Baz Luhrmann új filmjének forgatása Ausztráliában).

Az amerikai sztárok többnyire a csillogást jelentik, de az egyik híresség inkább a homályt kedveli. David Fincher rendező a hírek szerint még a kötelező sajtótájékoztató megtartására is vonakodva állt rá, a legtöbb sajtóinvitálást elhárítja, kerüli a nyilvánosságot. Pedig a versenyprogramba válogatott filmje, a Zodiákus (The Zodiac, hazai bemutató: június 7.), mely egy San Franciscóban zajló sorozatgyilkosság máig megfejtetlen eseményeit beszéli el a következő hét egyik legnagyobb várakozással övezett filmje: hiszen a Hetedik rendezője ismét az őrült gyilkost üldöző rendőrök különös, őrült napjait mutatja be.

IC Press