Vasárnap este kihirdették a 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjait. A Legnagyobb hatású film díját (Impact Award) a Jacksonnak ítélte a diákzsűri, különdíjban részesült a Mr Gay Syria és a Várakozás. A legjobb diákfilm díját a Kisvárosi cowboyok kapta, a közönségdíjat A per alkotói vihették haza.

A november 14. és 19. között megrendezett 14. Verzión szereplő alkotások három kategóriában versenyeztek. A nyerteseket Oksana Sarkisova fesztiváligazgató és a zsűri tagjai november 19-én este a Toldi moziban megtartott záróeseményen hirdették ki.

A LEGNAGYOBB HATÁSÚ FILM DÍJA (IMPACT AWARD)

A diákzsűri öt tagja a nemzetközi versenyprogram 14 filmje közül választott győztest. Döntésük értelmében a Legnagyobb hatású filmnek járó díjat a JACKSON kapta, az amerikai Maisie Crow dokumentumfilmje. Az amerikai Dél társadalmi légkörét és a nőgyógyászati ellátáshoz való hozzáférés összetett kérdéseit feltáró film három nőt mutat be, akik eltérően viszonyulnak az abortuszhoz.

JACKSON

A diákzsűri továbbá két filmet részesített különdíjban, ezek a MR GAY SYRIA, Ayse Toprak francia-német-török koprodukcióban készült alkotása, valamint a dán Emil Langballe VÁRAKOZÁS című filmje. Az előbbi szíriai menekült férfiakról mesél különös érzékenységgel, akik a Mr. Gay World versenyre készülnek; utóbbi egy Dániában élő afgán tinédzser lány és családja küzdelmét mutatja be a kitelepítés rémével.

A LEGJOBB DIÁKFILM DÍJA

A nemzetközi zsűri tagjai, Isabelle Gattiker producer, fesztiváligazgató, Papp Bojána filmrendező és Alexandru Solomon filmrendező, fesztiváligazgató a ZOOM IN diákfilmes kategória 12 filmje közül a legjobbnak egyhangúan a lengyel Pawel Ziemilski KISVÁROSI COWBOYOK című 29 perces dokuját választotta. A film főhőse, Dylan zűrös, izgága 14 éves fiú, aki Nyugat-Dublin hírhedt negyedében él és szokatlan hobbit űz: vadlovakat szelídít meg, afféle városi kovbojként. Dylan kötődni kezd egy fehér kancához, elfogja a barátaival és Shellynek nevezi el az anyja után, aki nemrég halt meg.

A zsűri indoklása szerint „a lengyel rendező karaktervezérelt ír westernje torokszorító és megindító történetet mesél el. Az alkotó biztos kézzel, és nagy érzékenységgel készítette el filmét, valódi moziélményt alkotott.”

KÖZÖNSÉGDÍJ

A nézők szavazata alapján a Verzió közönségdíját Askold Kurov A PER című darabja kapta, amely az orosz államgépezet által 20 év börtönre ítélt ukrán filmrendező, Oleg Szencov kafkai tárgyalásáról szól.

Az eredményhirdetést a zárófilm követte. A grúz Shorena Tevzadze Didube, végállomás című dokuja egy elvarázsolt, anakroniksztikus állatpatikában játszódik Tbiliszi legforgalmasabb közlekedési csomópontján. A vetítés után Oksana Sarkisova beszélgetett a rendezővel.

A 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 5 nap alatt 100 filmet mutatott be 44 országból, emellett számos szakmai program, közönségtalálkozó, kerekasztal-beszélgetések, filmkészítő workshop, mesterkurzusok és konferenciák egészítették ki a programot. A Verzió Filmfesztivál november 23. és 25. között Pécsett, november 23. és 26. között Szegeden mutat be válogatást a legjobb emberi jogi dokumentumfilmekből.

14. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Budapest: 2017. november 14-19.

Verzió Pécs: 2017. november 23-25.

Verzió Szeged: 2017. november 23-26.