Két kategóriában osztottak díjat a 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál első, on-line felvonásában. A rövidfilmek versenyében Dina Velikovskaya Ties (Kötelékek) című filmjének ítélte a zsűri Best of Anilogue díjat és az Anilogue közönsége idén ugyanazt a filmet találta a legjobbnak. A gyerekeknek készült animációk versenyének győztese Aliona Baranova Leaf (Falevél) című animációja. Mindkét rövidfilmes díj 1000 eurós pénzjutalommal jár. Orosz Judit Odakint című alkotása a gyermekfilmes zsűri külön elismerésében részesült. November 29-én, vasárnap 17 órakor a Toldi Távmoziban a BEST OF ANILOGUE 2020 válogatásban újra láthatóak lesznek a nyertes alkotások, 19.30-kor pedig portugál rövidfim-válogatást nézhet a közönség, amely után Zoomon találkozhat is a rendezőkkel. Az Anilogue második felvonására 2021 májusában kerül majd sor, akkor az Uránia, az Art+ és a Francia Intézet mozitermeiben lesznek a vetítések.

Odakint

A november 25-29. között tartó 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon 24 rövidfilm állt versenyben. A Pálfi Szabolcs magyar animációs rendezőből, Nancy Denney-Phelps amerikai-belga filmes újságíróból és Aurelia Aasa, észt filmkritikusból álló zsűri Dina Velikovskaya Ties (Kötelékek) című filmjének ítélte az 1000 eurós pénzjutalommal járó Best of Anilogue díjat. Egyhangúlag döntöttek a mesteri kézügyességgel elkészített alkotás mellett, amely egy megható történetet mindenkihez elérő rajznyelven ad át, függetlenül attól, hogy a néző az otthonról távozó gyermek szülője, vagy éppen maga a gyerek. A közönségszavazatok összeszámolása után kiderült, hogy az Anilogue nézői idén ugyanezt a filmet találták a legjobbnak.

Pálfi Szabolcs Zachary Zezima Friend of a Friend (Egy barátom barátja) című alkotását részesítette külön elismerésben, Nancy Denney-Phelps Anita Killi Mother didn’t Know (Anyám nem tudta) című munkáját méltatta, míg Aurelia Aasa Alexandra Májová Washing Machine (Mosógép) című alkotását emelte ki.

A gyermekfilmek versenyében 15 alkotás állt rajtvonalhoz. A háromtagú zsűri – Saskia von Virag svájci kurátor és animációs rövidfilm producer, Glaser Katalin magyar animációs rendező és Ligia Soare, a bukaresti Anim’est Animációs Filmfesztivál egyik alapítója – egyedi látványvilága, gyönyörű rajzai és meleg hangulata miatt Aliona Baranova Leaf (Falevél) című filmjének ítélte az 1000 eurós pénzjutalommal járó Best of Anilogue díjat. A rövidfilmben egy kis falevél felébreszti egy tengerész vágyát, hogy a tengerek hullámait felcserélje a levelek suhogására.

Saskia von Virag Orosz Judit Odakint című alkotását részesítette elismerésben, Glaser Katalin Gil Alkabetz A Stormy Night (Egy viharos éj) című művét emelte ki, míg Ligia Soare Natalia Mirzoyan Merry Grandmas (Boldog nagymamákat!) című animációját jutalmazta különdíjjal.

November 29-én, vasárnap 17 órakor a Toldi Távmoziban a BEST OF ANILOGUE 2020 válogatásban újra láthatóak lesznek a nyertes alkotások, 19.30-kor pedig portugál rövidfim-válogatást láthat a közönség, amely után Zoomon találkozhat is a rendezőkkel.