Véget ért az öt napos dokumentumfilm fesztivál, a BIDF.  A teltházas vetítések bizonyították a fesztivál mottóját, hogy a BIDF-en  vetített alkotások “IGAZI jó FILMEK” . A BIDF-en 17 ország 27 alkotása versenyzett, különböző kategóriákban.

BIDF

Beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Életműdíjat kapott GYARMATHY LÍVIA, aki kórházi szobájában vette át a díjat, és mondott köszönetet.

A DÍJAZOTTAK KATEGÓRIÁNKÉNT: 

NÉZZ SZEMBE A SZÜLEIDDEL

A szekció győztese, a 11 éves román kisfiúról és nővéreiről szóló TOTO ÉS NŐVÉREI/TOTO AND HIS SISTERS, melyben a főhősöknek választaniuk kell: miközben anyjuk börtönbüntetését tölti, maradnak drogos nagybátyjuk nyomortanyához hasonlító lakásában, vagy új életet kezdenek, őket hátrahagyva, de egymást segítve.

A zsűri értékelte rendező közelségét a történethez és a főhőshöz. Dícsérte, összetett történetmesélését, mely hatást gyakorolt a közönségre, és kiemlekedőnek tartotta a film képi világát.

NÉZZ SZEMBE AZ ELNYOMÁSSAL

A szekció győztese, a polgárháború súlytotta Kongó, egyik gorilla rezervátumában játszódó VIRUNGA.

A zsűri szerint, a film mai világunk szinte minden fontos problémáját egyetlen közérthető történetbe sűríti, miközben a struktúra és a képi világ valódi moziélményben részesít. Bátor és fontos film.

NÉZZ SZEMBE AZ ÖREGEDÉSSEL

A szekció győztese AZ ELTŰNT IDŐ/TIME SUSPENDED.  A memóriazavarral küzdő föszereplőt a folyamatos feledés felszabadítja a múlt kínzó fájdalmai és az örök emlékezés kényszere alól: anélkül tud búcsút inteni az életnek, hogy elárulná egykor elveszített családját.

A zsűri szerint ez a családi történet bepillantást enged egy ország traumatikus múltjába, miközben érzékletesen fejti fel az idő és az emlékek és az önkép ideáját.

NÉZZ SZEMBE A SZTEREOTÍPIÁKKAL

A szekció győztese az ÉRPATAK MODELL/ÉRPATAK MODELL című film, mely az érpataki polgármester Orosz Mihály Zoltán vezetési elveit, és működését mutatja be.

A zsűri szerint a film fontos kérdéseket feszeget, miközben él a filmművészet nyújtotta lehetőségekkel. Fontos film ez, mely megmutatja, hogy az “egyenlőknél is vannak egyenlőbbek” elv az mely fenyegeti manapság az európai értékeket.

NÉZZ SZEMBE A RÖVIDEKKEL

A zsűri az indiai sárkányröptető fesztivál megszállotjait bemutató,  MIRŐL HÍRES AHMEDABAD? /FAMOUS IN AHMEDABAD című fimet díjazta.

A fesztivál közönségdíját a a MI, DEMOKRATÁK/DEMOCRATS vehette át, mely a 2008-as zimbabwei választások körüli anomáliákat mutatja be.