Csütörtöktől szerdáig mutatták be a Toldi moziban a 8. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott magyar és külföldi rövidfilmeket. Szerda délután 16.00 órakor adták át a fesztivál díjait.

Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál
Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

A díjnyertes alkotók és filmjeik: 

 • Kölcsey Levente: Szünet  – legjobb magyar rövidfilm
 • Andrasev Nadja: Szimbiózis – legjobb magyar animáció
 • Beleznai Márk: Agapé – a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendező díja
 • Széll Viktória  – legjobb magyar színésznő (a Minden este, mikor leviszed a szemetet c. filmben nyújtott alakításáért) 
 • Kenéz Ágoston – legjobb magyar színész (az Agapé c. filmben nyújtott alakításáért)
 • Vytautas Katkus (Litvánia): Community Gardens – legjobb nemzetközi rövidfilm

A zsűri elismerő oklevéllel díjazta a következő alkotásokat:

A magyar versenyprogramban:

 • Ászity Boglárka: Alvások

A nemzetközi versenyprogramban:

 • Pham Thien An (Vietnám): Stay Awake, Be Ready  

További díjak:

A pitchfórum Lovas Nándor-díja:

 • Hegyi Olivér: A szív kertje

A Budapest Debut Film Forum díjai

 • Nagy Borbála: Nincs itt semmi látnivaló  – fődíj
 • Zgijm Terziqi (Koszovó): 2000: A Post-War Odyssey – különdíj

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díjai a Studio Spájz és az ARIZONA MPS jóvoltából:

 •  Nagy V. Gergő: Az Ezredes a vörös nőért sír legjobb magyar kisjátékfilm
 • Regős Ábel: Maja dala – a pitchfórum legjobb filmterve

A közönségszavazatok alapján kiosztott díjak a Friss Hús weboldalán találhatók majd.

A szeptember 10. és 16. között megrendezett 8. Friss Hús rövidfilmfesztivál vetítései a koronavírus előtti idők hangulatát idézték. A budapesti közönség töretlenül kíváncsi a legújabb magyar és nemzetközi rövidfilmes válogatásokra.

A zsűrik döntését szerda délután, a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentették be. A magyar versenyszekció zsűrijének tagjai Slava Doytcheva filmrendező, Wouter Jansen, a Square Eyes nemzetközi forgalmazó tulajdonosa és Lisa Ogdie, a Sundance filmfesztivál rövidfilmes programigazgatója voltak.

A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Kölcsey Levente alkotása, a Szünet című film kapta, amely a narratíva és stilisztikai megközelítés tökéletes összhangjával nyűgözte le a zsűrit: „Nézőként szembesülünk a fájdalmas valósággal, hogy hogyan nyomja el az emberi oldalt a bürokrácia és adminisztráció az oktatási rendszerben.”

A legjobb magyar animáció Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása lett:  „Lebilincselő, költői és érzelmes részletekben gazdag film, amely a féltékenység egyszerű témáját a nőiesség és közösségvállalás vizuális ünnepévé emeli” – hangzott az indoklás.

A díj mindkét film esetében 300.000 forint.

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 300.000 forintos jutalommal járó díjat Beleznai Márk Agapé című filmje kapta két idegen vonzalmának meggyőző bemutatásáért, a pontos és naturalisztikus forgatókönyvért és a remek színészvezetésért.

Idén először kiosztották a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját a legjobb magyar kisjátékfilmnek a Studio Spájz felajánlásából. A zsűri (Csoma Sándor, Csuja László, Lichter Péter, Sólyom András, Szász Attila rendezők) Az Ezredes a vörös nőért sír című rövidfilmet, Nagy V. Gergő alkotását választották nyertesnek. „Az Ezredes a vörös nőért sír című rövidfilm egészen eredeti módon keveri az egymással gyakran ellentétes hangnemeket: az abszurd humort a finom költőiséggel, a nyitott, elliptikus dramaturgiát a titokzatosságba mártott műfajisággal” – fogalmazott a zsűri.

Elismerő oklevelet kapott Ászity Boglárka Alvások  című animációja, amely „finom érzékenységgel nyitott ajtót a rendező legbensőbb világára”.

A legjobb magyar színésznő és színész díját is kiosztották. A legjobb színésznő Széll Viktória (Minden este, mikor leviszed a szemetet) lett. „Alakítása révén tetten érhető az a pillanat, amikor serdülőként először kezdünk gondolkozni arra, mi vár ránk az életben. A színésznő kedves ártatlansággal mutatta meg az első szerelem vágyakozásának érzését, amely szorongással és izgalommal keveredik.” Kenéz Ágostont pedig az Agapé című filmben nyújtott alakításáért díjazták. „Magával ragadó és természetesen könnyed alakítása mindannyiunkat megindított” – indokolta választását a zsűri. 

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Marcin Luczaj, a New Europe Film Sales forgalmazó cég munkatársa, Pálos Gergely operatőr és Petrányi Viktória producer voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Vytautas Katkus (Litvánia) Community Gardens című filmje lett „bátor és szokatlan elbeszélésmódjáért és az élet egyszerű pillanatait megmutató különleges megközelítésért”. Elismerő oklevelet kapott Pham Thien An (Vietnám) Stay Awake, Be Ready című alkotása. A zsűri az alkotás egyedi filmnyelvét és a különlegesen emberi történet újszerű megközelítését értékelte.