Január óta szerepel a mozik műsorán a Mozinet forgalmazásában a Nyolc hegy, amelyet az Olasz Filmművészeti Akadémia díjátadóján négy kategóriában jutalmaztak. A többek között a legjobb film díjával elismert alkotást eddig több mint 15.000-en látták a hazai mozikban, és a napokban felkerült a Cinego kínálatába.

Michele Placido új filmje, a július 6-tól hazai mozikban látható Caravaggio árnyéka két kategóriában győzedelmeskedett az olasz Oscarnak is nevezett gálán. A Louis Garrel, Riccardo Scamarcio és Isabelle Huppert főszereplésével készült nagyszabású történelmi film a David Giovani-díjat érdemelte ki, emellett a film fodrászát, Desiree Corridont szakmája legjobbjának választották.

Caravaggio árnyéka főszereplője, Caravaggio (1571-1610) korának lázadó művésze volt, akinek az élete és a hatalommal való küzdelme mozivászonra termett. A barokk festő hadban állt a konvenciókkal. Műveivel és szexuális szabadosságával megbotránkoztatta az akkori közvéleményt és a nagy hatalmú katolikus egyházat egyaránt. Caravaggio vallási tematikájú képein pátosz helyett a realizmus köszönt vissza, ráadásul modellnek előszeretettel hívta az utcák lenézett embereit, például csavargókat, tolvajokat és prostituáltakat, akiknek a jogaiért a hatalmasságokkal szemben is kiállt.

Michele Placido filmje Caravaggio (Riccardo Scamarcio – Teljes titoktartás, Silvio és a többiek) életének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a festőnek el kell hagynia Rómát, mert halálra ítélték egy konkurense meggyilkolásának vádjával. Caravaggio a pápához fordul kegyelemért, aki elrendeli, hogy a vatikáni titkosszolgálat Árnyékként emlegetett nyomozója (Louis Garrel – Álmodozók, A feleségem története) derítse fel, a botrányos életű művész megérdemli-e az amnesztiát.