Kikerült az internetre a Krampusz című horrorvígjáték első előzetese. A film az andalító karácsonyi mesék paródiájaként is felfogható, amennyiben szenteste nem a szokásos jótét lények látogatják meg a történetben szereplő diszfunkcionális családot, hanem egy szerencsétlen fordulat folytán egy csomó szörnyeteg, akiket egy ősi démon, a Krampusz idézett meg. A film egyik különlegessége, hogy a manapság diavatos számítógépes trükkük helyett klasszikus bábutechnikával keltik benne életre a mesebeli szörnyeket. Erről a trükkökért felelős Richard Taylor nyilatkozott nemrégiben:

Michael Dougherty rendező az elején megmondta, hogy extrém szintre akarja emelni a fizikai effektusokat. Tényleg 80 százalékban bábukkal dolgoztunk, később ezt turbóztuk fel imitt-amott számítógépes trükkökkel. Csodálatos élmény volt a klasszikus módszereket alkalmazni.”

krampusz-film

A rendező sietett leszögezni, hogy a Krampusz nem a megszokott rém, amiket a hagyományos horrorkomédiákban szoktak elővezetni. „Rengeteg régi illusztrációt néztem át, és komplex lénnyé gyúrtam a démont, aki nem egyértelműen sötét figura” – mondta Dougherty. A Krampusz egyébként azért sértődik meg, mert a filmbeli család elfordult a hagyományos karácsonyi értékektől, ami értékelendő motiváció.

(Krampus – hazai bemutató: 2015. december 3.)