Kocsis Ágnes kapta idén a legjobb rendezésért járó Magyar Filmkritikusok Díját.

A rendező ÉDEN című játékfilmjéért az elmúlt két év magyar filmtermését értékelő szavazáson nyerte el a díjat.

Az ÉDEN egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él. A történetet finom humor szövi át. A film dermesztő pontossággal vetítette előre a járvánnyal kapcsolatos világméretű változásokat.

A filmet jelenleg a Netflix kínálatában láthatja a hazai közönség. A magyar–román–belga koprodukcióban készült alkotás tavaly megkapta a legjobb filmnek ítélt díjat az orenburgi XIV. East & West nemzetközi filmfesztiválon, a legjobb díszlettervező díját az Alex Trauner Art/Film Fesztiválon, a legjobb fényképezés díját az Otranto Film Festival-on, és a film trailere is Ezüst Blende díjat nyert, amelyet itt nézhetnek meg:

Ezt a filmművészeti elismerést 1962-ben hozták létre, amivel az előző évben bemutatott magyar filmeket és alkotóikat díjazza a Magyar Újságírók Országos Szövetségének a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége magyar tagozataként működő Film- és Tévékritikusi Szakosztálya.