Milyen magasan van a 104. emelet? A Kötéltánc (The Walk, hazai bemutató: október 8.) című film főszereplője, Joseph Gordon-Levitt azt mondja, elképzelhetetlenül magasan. Robert Zemeckis új, szemkápráztató 3D-filmjében mániákus, elvakult artistát alakít, aki a bűncselekménytől sem riad vissza, hogy végrehajtsa élete nagy álmát: végigsétáljon a New York-i világkereskedelmi központ ikertornyai között kifeszítet kábelen. Az eset 1974-ben valóban megtörtént, az eredeti kötéltáncos, Philippe Petit még ma is él, és Gordon-Levitt a forgatás előtt néhány hétre hozzáköltözött. Úgy gondolta, csak így ismerheti meg alaposan a férfit, akit játszik.

Koteltanc_jelenetfoto

Az együtt töltött heteket zsonglőrködési és kötéltánc-leckékkel töltötték. A filmes biztosítók szigorúan megkövetelték, hogy a főszereplő csak biztosítókötéllel dolgozhat, de Petit nem az az ember, aki engedelmeskedik a hatósági előírásoknak. „Van ez az ultramodern orosz cirkuszi biztonságtechnika – mondta a második napon, amikor a színész gyakorolni kezdett. – Láthatatlan biztonsági kábel.” És attól kezdve Gordon-Levitt magára maradt… igaz, csak két méter magasan.

– A két méter nem hangzik soknak a 104. emelethez képest – ismerte el utólag a színész. – De nekem pont elég volt. Még a szél süvítését is hallani véltem, amit Philippe hallhatott.