Ezen a héten kezdődött a Delfines kaland 3D (Dolphin Tale, hazai bemutató: október 20.) című izgalmas családi film magyar változatának készítése. Az egyik magyar hang, Kovács Patrícia számára a felkérés jóval többet jelent, mint egyszerű munkát: ezúttal igazán a sajátjának érezheti a történetet. A film ugyanis egy delfinről szól, aki egy halászhálóba gabalyodva olyan súlyosan megsérül, hogy végül a segítségére segítő orvosok kénytelenek amputálni az uszonyát. A Delfines kaland 3D megtörtént eseményen alapul, és a valóság minden forgatókönyvírói ravaszságon túltesz: néhány évvel ezelőtt egy súlyos sérülésekre specializálódott orvos különleges művégtagot tervezett a delfin számára, aki megtanulta használni a pótuszonyt, és így életben maradt. A rendkívüli eset nagy visszhangot váltott ki az Egyesült Államokban, Winter, a delfin igazi médiaszenzációvá vált, és segítő példát nyújtott sok fogyatékkal élő embernek: azt bizonyította, hogy van remény.

Kovács Patrícia számára azért különös fontosságú ez a történet, mert ő maga is működtet egy olyan alapítványt, a Suhanj!-t, amely a mozgás örömét kívánja megosztani sérült és fogyatékkal élő emberekkel: önkénteseik (köztük maga a színésznő) kerekesszékesekkel futnak, látássérültek számára szerveznek spinning-foglakozásokat… legutóbb a budapesti félmaratonon vettek részt.

– Mindig hinni a legnehezebb – mondta a színésznő a szinkronfelvételek után. – Azért nagy öröm, hogy készülnek ilyen filmek, mert átélhetővé teszik, milyen nehezek a fogyatékkal élők mindennapjai, és hogy mégsem szabad feladni: ezeket a történeteket el kell mesélni. Az már csak ráadás, hogy a fontos mondanivaló egy mindenki számára szerethető, kedves, játékos történetbe van csomagolva. A legtöbb néző valószínűleg észre sem fogja venni, mennyit tanul mozizás közben. Csak élvezi, hogy együtt suhan a delfinekkel a tenger mélyén.

 [nggallery id=166]

Winter és a Clearwater Tengeri Akvárium oldala:

http://www.seewinter.com/

Suhanj! Alapítvány honlapja:

 http://suhanj.blog.hu/

IC Press