„Egy idegen civilizáció nagy erősségű rádiójeleit észlelték Magyarországon.” Mindannyian egyetértünk azzal, hogy ez vérbeli  sci-fibe illő kezdés.

Lampagyujtogatok

Talán nem tévedek ha azt mondom, hogy ez az első olyan magyar film, ami ezt az egyedi stílust hivatott bemutatni. Készültek már magyar dokumentumfilmek, de olyan még nem, ami félig játékfilm, félig pedig dokumentarista lett volna. Ebből a szempontból, a Lámpagyújtogatók egy igazán úttörő produkciónak sikeredett. A rendezőnek, Dr. Százados Miklósnak ez az első filmje és meg kell hagyni, elég magasra tette a lécet.

Százados Miklós

Százados Miklós

A film alapjában véve komoly hangvételűnek készült, de azért a szórakoztatást sem veti meg. Nagyon elegánsan helyezi el a szórakoztató elemeket, vigyázva, hogy ettől még átjöjjön az a fontos üzenet, amiért a film elkészült.

A rendező 42 ismert és elismert hazai embert szólaltat meg (zenész, művész, tudós, kutató, szakember, üzletember és sportoló). Tőlük várja a végső választ a földi lét alapvető kérdéseire, hogy egy távoli galaxis – az Androméda –köd – lényei fel tudják venni velünk, földi lakókkal a kapcsolatot és üzeneteink eljussanak a világűrbe.

lampagyujtogatok_film_42

Ha meg szeretnétek tudni, hogy kik a kiválasztottak, akkor ott a helyetek április 22-én valamelyik Lámpagyújtogatók vetítésen a moziban, és legyetek részesei egy nagy közös rakéta kilövésnek.