Bár az idei Oscar-díj átadójához közeledve egyre nő a filmes világban az izgalom és a feszültség, egy valamit tulajdonképpen mindenki biztosra vesz: a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrot Leonardo DiCaprio veheti majd át A visszatérő (The Revenant, már a mozikban) főszerepéért, hiszen a halálosan sebesült, magányosan a vadonban bolyongó ember útját megrázó erővel, különlegesen izgalmasan játssza el. Vele kapcsolatban már sokkal inkább az a kérdés – amit egyre többen tesznek fel neki mostanában –, hogy miképpen tervezi a jövőt. Mit játszik legközelebb mint friss Oscar-díjas?

AVisszatero_foto (4)

Mert a színész – ellentétben legtöbb kollégájával – nem halmozza a munkákat, óvatosan, lassan választ, és alaposan meggondolja, mihez adja a nevét. És az utóbbi időben adott nyilatkozataiban nem győzi hangsúlyozni, hogy bár a hatásvadász sajtóhírek mind A visszatérő forgatási nehézségeiről, a különlegesen embert próbáló körülményekről szóltak, ő élvezte a munkát, a természet közelségét. És nincs következő szerepe, csak elképzelései arról, mit keres.

– Nagyon jó lenne valami még sötétebbet csinálni – nyilatkozta az Oscar-esélyes színész. – Nem is tudom, érdekes lenne úgy a mélyére menni egy lelki működésnek, ahogy DeNiro a Taxisofőr-ben. Bele a mély megaláztatásba, mint amikor Travis Bickle az első randijukon egy pornó moziba viszi a barátnőjét…