Itt vagyok Hollywoodban és örömmel jelentem, hogy a metsző szatíra, a kiváló filmművészet és a generációs igazságosság még él, sőt virul! Ékes példáját láttam ennek egy új film, a Don’t Look Up (Ne nézz fel!) zártkörű, az Amerikai Rendezők Céhe ((Director’s Guild of America, DGA) által csak a hollywoodi bennfenteseknek számára tartott elővetítésén).

Leslie Mandoki, Csupó Gábor

Csupó Gábor vendége voltam, aki szintén hazánk fia és a DGA tagja, a The Simpsons (A Simpson család) eredeti animátora, valamint a Rugrats (Fecsegő tipegők), a Duckman és más animációs sorozatok megalkotója, és akivel együtt szöktünk nyugatra egy alagúton át 1975-ben a kommunizmus elől menekülve. Ezúton is köszönöm drága barátom!

Az exkluzív vetítést követően egy fantasztikus beszélgetésen vettem részt a régi barátokkal és kollégákkal, ahol mindenki ott volt, aki csak számít Hollywoodban, a rendezőktől az újságírókon át a legnagyobb sztárokig. Ezen csillogás közepette hirtelen úgy éreztem, hogy egy rugóra jár az agyunk a film alkotóival (ha nevezhetem így az érzést). Mintha a saját gondolataim elevenedtek volna meg a filmvásznon abban a mesterien csípős és találó filmalkotásban, amelyet Adam McKay írt és rendezett, amelyben Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence és Meryl Streep játsszák a főszerepet, és amelyben még a mellékszereplők is a hollywoodi álomgyár fényes csillagai.

Pontosan azok a gondolatok köszöntek vissza, amelyeket jómagam is körüljárok a legújabb Mandoki Soulmates produkció az Utópia realistáknak (Utopia for Ralists) című albumon. Egy olyan világban élünk, ahol, ahogy azt a Led Zeppelin is megénekelte, súlyos zavar támadt a kommunikációban (communication breakdown). Ez a nagyszerű új film pedig azt hirdeti öles betűkkel, hogy ennek a kommunikációs elakadásnak az oka a kapzsiságban és emberség hiányában keresendő. A legújabb albumomon arról énekelek, hogy az én lázadó generációm, a legnagyobb erőfeszítés ellenére is, hogyan bukott el abban a harcban, amelyet e két ördögi jelenség és ezek következményei, a klímaváltozás, a gazdasági igazságtalanság és az intézmények működésképtelensége ellen folytatott.

Eltorzult a kommunikáció, mert egyfajta buborékban élünk, ahová csak a média szűrőin keresztül jutnak be az információk és ahol a saját gondolataink visszhangjainak a foglyai vagyunk. Ez a kommunikációs torzulás és a megosztottság kultúrája, amelyben élünk, olyan helyzetet hoztak létre, hogy minden korábbinál égetőbb szükség van arra, hogy az új generáció lázadói összefogjanak velünk, öreg lázadókkal. Küzdenünk kell azokkal a társadalmi erőkkel szemben, amelyek megfojtanak minden arra irányuló kísérletet, hogy felébredjünk és „felnézzünk”, ahogy azt ez a kiváló film üzeni és ahogy erről én is énekelek az Utópia Realistáknak albumon.

Ez a film számomra a szolidaritás inspiráló pillanatát és a nagy szellemek kivételes találkozását jelenti. Fantasztikus élmény, hogy ennyire egyformán gondolkodunk és hogy a különböző művészeti ágak segítségével vállvetve harcolunk az emberségességért, a kapzsiság ellen. Remélem, hogy mindenki így fog érezni, aki megnézi a filmet. Tegyék meg! A Ne nézz fel! (Don’t Look Up) című filmet 2021. december 10-étől láthatják a mozikban, a Netflixen pedig 2021. december 24-étől lesz elérhető. Az én új albumom, az Utópia realistáknak pedig már kapható a Sony InsideOut gondozásában.

Leslie Mandoki, Hollywood, Kalifornia