Amerika Lincolnra szavaz. Az Oscar-díj kiosztása egyre közeledik (85. Oscar 2013 jelöltek), és mindenki egyre izgatottabban találgatja, hogyan döntenek idén az Amerikai Filmakadémia tagjai. A mozirajongók és szakírók mellé most a közvélemény-kutatók is beszálltak az össznépi játékba, és az Ipsos szerint egyértelmű az eredmény. A Reuters megbízásából készített felmérés szerint az USA lakosságának elsöprő többsége úgy véli: a legjobb film és a legjobb rendező kategóriájában is a Lincoln-nak (12) (Lincoln, hazai bemutató: január 31.) jár a legnagyobb filmes elismerés, sőt, a legjobb férfi főszereplő kategóriájában is az elnök megformálóját, Daniel Day-Lewis-t tippelték befutónak, és két társát, Sally Field-et és Tommy Lee Jones-t is biztos győztesnek hozták ki.

Lincoln_jelenetfoto_2

A megkérdezettek között hatalmas az egyetértés: míg 25%-uk volt a Lincoln és 36%-uk Steven Spielberg mellett, a másik nagy esélyes, Az Argo-akció csupán 4%-ot gyűjtött.

A közvélemény és a szakemberek úgy tűnik, teljesen egyetértenek: idén a Lincoln kapta a legtöbb – összesen 12! – Oscar-jelölést, épp annyit, amennyit Spielberg ’94-ben a Schindler listája-val szerzett. Így az amerikai polgárháború utolsó, legvéresebb hónapjaiban játszódó történet alkotói nagy izgalommal várhatják a február 24-i gálát, melyet Seth MacFarlane vezet majd – e döntéssel az amerikaiak 42%-a ért egyet.

IC Press