Lincoln - Steven SpielbergSteven Spielberg talán megszokta már a díjakat, végül is hosszú pályája során 11-szer jelölték Oscar-díjra, háromszor meg is kapta; a Golden Globe-ra pedig 12 jelölést kapott, és ott is háromszor vehette át végül a díjat. Ám a múlt hét mégis különleges volt: az idén az ő rendezése, a Lincoln (12) (hazai bemutató: január 31.) kapta az év legtöbb jelölését, összesen hetet, méghozzá mindet a legfontosabb kategóriákban: a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb férfi főszerplő (Daniel Day-Lewis), a legjobb férfi mellékszereplő (Tommy Lee Jones), a legjobb női mellékszereplő (Sally Field), a legjobb zeneszerző (John Williams) és a legjobb forgatókönyv (Tony Kushner). A film ezen kívül számtalan díjat és jelölést gyűjtött már, az amerikai kritikusok például még sosem jelölték ugyanazt a filmet 13 kategóriában díjra: ez a dicsőség először a Lincoln-t illeti meg.

Közben a film, mely a véres amerikai polgárháború utolsó hónapjaiban, a rabszolgaságot eltörölni igyekvő amerikai elnök, Abraham Lincoln környezetében játszódik a nézők körében is fantasztikus siker: csütörtökön elérte a 100 millió dolláros bevételi álomhatárt.

– 12 éve küzdünk, hogy összejöjjön ez a film – nyilatkozta Kathleen Kennedy, Spielberg állandó producertársa. – Most nagy elégtétel ez a hatalmas siker.

Spielberg még egyszerűbben fogalmazott, amikor megtudta, hogy milyen sok Golden Globe-díjra vált esélyessé:

– A hét igazi szerencseszám, és most már értem, hogy miért – mondta.

IC Press