Hüseyin Tabak, a film rendezője 1981-ben született a németországi Lemgóban. Német─kurd vegyes családból származik, így személyes tapasztalata van a másságról. Filmes tervei miatt 22 évesen Hamburgba költözött, és egy produkciós cégnél szerzett szakmai tapasztalatot. Felvételvezetőként és rendezőasszisztensként mintegy 20 játékfilmben működött közre, illetve saját rendezésében 12 rövidfilmet forgatott le, mielőtt elvégezte a Bécsi Filmakadémia rendezői és forgatókönyvírói szakát, ahol többek közt Michael Haneke volt a tanára.

Tehetségét a Faludi Filmszemlén a magyar filmegyetemi hallgatók díjával is kitüntetett Cheeese…. (2008) c. rövidfilmjével, majd Heim (2010) c. rövid- és Kick-Off (2010) c. dokumentumfilmjével bizonyította, mely utóbbi elnyerte a legjobb osztrák dokumentumfilm díját. Első játékfilmje, a Deine Schönheit ist nichts wert (2012) 20 fesztiválon kapott különböző díjakat, és 3 kategóriában (legjobb film, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv) érdemelte ki az Osztrák Filmakadémia 2014-es díját. A Ló az erkélyen (2012) c. családi filmjét ugyancsak rangos díjakkal ismerték el: a Goldener Spatz német gyerekfilm- és médiafesztiválon elhozta a legjobb alakítás és a legjobb forgatókönyv díját, a Lucas nemzetközi gyerekfilm- fesztiválon a közönség díját, a chicagói nemzetközi gyerekfilm-fesztiválon pedig a felnőtt zsűri díját.

lo_az_erkelyen_2

Amikor Katja Dor-Helmer producer megkereste Hüseyin Tabakot a filmtervvel, a rendezőnek komoly fenntartásai voltak. Túl sok német családi filmet látott korábban, amelyben a látványosság dacára nem volt valódi érzelem, üzenet és mélység. A gyerekszereplők szájába felnőttek adtak mesterkélt szavakat, és az alkotások zöme sterilre sikeredett. A Ló az erkélyen azonban meglepően másnak bizonyult. Hüseyin Tabakot lenyűgözte az életszerű és magával ragadó történet, amelynek dramaturgiai fordulatait játszi könnyedséggel oldotta meg Milan Dor, a rutinos forgatókönyvíró. Tudta, hogy élete végéig bánná, ha nem vállalná el a rendezést. Olyan gyerekfilmet képzelt el, mint kedvencei, a Momo vagy az Astrid Lindgren népszerű regénye alapján készült Ronja, a rablók lánya.

A forgatás ideális körülmények között zajlott, kevés akadállyal. Az Asperger-szindrómával élő Mikát alakító Enzo Gaierban igazi kincsre találtak: nemcsak a kamera előtt nyújtott csodálatos teljesítményt, hanem egyben a stáb szíve-lelke volt, aki elkötelezettségével mindvégig motiválta a többieket. A tapasztalt felnőtt színészek, Nora Tschirner és Andreas Kiendl magabiztosan hozták a formájukat, míg a Danát játszó Nataša Paunović sok örömteli pillanatot okozott derűs, oldott személyiségével.

lo_az_erkelyen_1

Hüseyin Tabak nem hatásvadász effektekkel és feszültséggel telített filmet akart készíteni, hanem olyat, amelyben a gyerekek évek múlva is új elemeket fedezhetnek fel, és amely ugyancsak leköti az őket kísérő felnőttek figyelmét. A Ló az erkélyen a vidámság és a nevetés mellett arra bátorítja a gyerekeket, hogy szokatlan kérdéseket tegyenek fel, a felnőtteket pedig arra, hogy gondolkodjanak el alaposan, mielőtt válaszolnak ezekre a kérdésekre. Például miért ebédel Mika mindennap pontban 14.17-kor, és miért képtelen hazudni? Miért lett a szerencsejáték rabja Sascha, a jóravaló matematikatanár? És ami természetesen a legjobban izgat mindenkit: mit keres a ló az erkélyen?