Los Angelesben, Hosszú Katinka életének sorsfordító állomásán forgatott a róla szóló életrajzi dokumentumfilm stábja és főszereplője. Katinka négy meghatározó évig, 2008-tól 2012-ig élt a metropoliszban, ott járt egyetemre,ott lett sikeres úszó, Los Angeles-i diákként nyerte meg élete első világbajnokságát.

Los Angelesben, a stáb kamerája előtt mindenki megszólalt, aki anno fontos volt Katinka életében. Interjút adott Dave Salo, Katinka egykori edzője, Jeremy Kipp volt segédedző, Kerékjártó Tamás, az ex profi úszó, aki rábeszélte Katinkát, hogy Los Angelesbe jelentkezzen egyetemre. A forgatóstábnak a 17 milliós városban sikerült felkutatnia Katinka két régi, 12 éve nem látott egyetemi barátnőjét is. A lányokkal azonnal egymás nyakába borultak, és pár perc után már úgy nevetgéltek, mintha még mindig kollégiumi lakótársak lennének. Mindkét lány kiemelte, hogy Katinkában egy vidám, belevaló, felszabadult, megbízható lányt ismertek meg. Katinka az olimpia óta nem úszott, de amikor meglátta régi egyetemi medencéjét, azonnal átöltözött és belevetette magát. Egykori edzői és barátnői a medence széléről meghatottan figyelték régi társukat.

Forrás: Katinka dokumentumfilm

Hosszú Katinka rávilágított: „A karrieremben óriási fordulópontot jelentett Los Angeles, amikor odakerültem már nem motivált különösebben az úszás, főleg az egyetemi ösztöndíjam miatt folytattam. Ott viszont akkora hatást gyakorolt rám az amerikai mentalitás, hogy fordult a kocka. Felszabadított az ottani rendkívül erős csapatszellem: mindenki egyért és egy mindenkiért. Amerikában úszóként nem a magányt éltem meg, hanem a közösségi élményt, ott mindenki odafigyel a másikra, próbál segíteni, örül az eredményeidnek, tömegek éljeneznek a lelátókról a legapróbb sikered láttán is. Meg is lett az eredménye: pár hónap elteltével újra bevonzott az úszás, egy évre rá meg is nyertem Rómában a világbajnokságot.”

Pálinkás Norbert rendező elmondta: „A forgatás legelejétől tervezzük a Los Angeles-i utat, de a Covid és az olimpia miatt csak most sikerült összehozni. A hely szelleme sokat segít a visszaemlékezésben,ugyanabban a miliőben könnyebb felidézni a múltat. A nézőknek is átélhetőbb Katinka története, ha nem csupán archív felvételekről látja az életét, hanem a valós környezetben. Rendezőként nem a múltat akarom eljátszatni, nem színészekkel dolgozom, a szereplők a jelenben beszélnek a múltról, ugyanazokon a helyszíneken, szituációkban – ez nagyon jól működik egy dokumentumfilmben.”

Katinka feltűnően otthonosan mozgott LA-ben, pedig hosszú évek óta nem járt a városban. Hollywoodban történt meg például az egyik legjobb spontán filmfelvétel, a kultikus utcákat meglátva Katinkában feltolultak az emlékek. Az operatőr csupán néhány képet akart rögzíteni, de végül egy nagyon jó hangulatú, érdekes párbeszédet sikerült felvennie. Katinka lelkesen mutogatta párjának, Gelencsér Máténak az egykori kedvenc helyeit, tereit, önfeledten mesélt az egyetemi éveiről.

Katinka a Los Angelesi egyetemen pszichológiát tanult, már akkor is nagy tisztelője volt az ott élő és tanító magyar származású pszichológusnak, a flow elmélet megalkotójának, Csíkszentmihályi Mihálynak. A világhírű szaktekintély egészségügyi okok miatt nem tudta elvállalni Katinkával a páros interjút, maga helyett kollégáját, Jeanne Nakamura professzort ajánlotta, akivel több tanulmányt és könyvet is publikált. Nakamura professzorasszony rendkívüli érdeklődéssel hallgatta, hogyan is működik a flow élmény egy világklasszis úszónál. Katinka visszaemlékezett egy fontos versenyére, amikor biztosan flow-ban volt: maximálisan ki tudta zárni a külvilágot, minden egyes századmásodpercben a konkrét pillanatot élte meg, koncentrálva a legkisebb ujjrezdülésére is.

Katinka című hivatalos életrajzi dokumentumfilm a Szupermodern Stúdió gyártásában készül, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Producere Lajos Tamás, rendezője Pálinkás Norbert, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, társproducere Bederna László, gyártásvezetője Závotszky Melinda, vezető operatőre Nagy András, operatőre Tóth Zsolt. A dokumentumfilm zeneszerzője Tövisházi Ambrus, vágója Gotthárdi Balázs.