La Eden Cinema, plakátA mozi születésének 120. évfordulója alkalmából annak felfedezőiről, a Lumiere fivérekről szóló kiállítással emlékeznek meg Párizsban.

A Grand Palais-ban pénteken megnyílt tárlaton első ízben vetítik le Auguste és Louis Lumiere-nek mind az 1422 rövidfilmjét, emellett plakátok, fotók, kinematográfok és kinetoszkópok is láthatók.

„A mozit, ahogy ma ismerjük, nem egyik napról a másikra találták fel. A Lumiere testvérek visszanyúltak más zsenik tapasztalataihoz is” – fogalmazott Thierry Fremaux kurátor, a cannes-i filmfesztivál vezetője.

A Lumiere testvérek első nyilvános mozielőadására 1985. december 28-án a Capucines sugárúton lévő Grand Caféban került sor, a műsoron tíz rövidfilm szerepelt. Bár aznapi bevételük csak 30 frank volt, ezzel kezdődött meg a mozi története.

A testvérek 1896-ban negyvennél több filmet forgattak. Ők készítették az első filmtudósítást a francia Fényképészeti Társaság Konferenciájáról, és az első dokumentumfilmet a lyoni tűzoltókról. Operatőröket küldtek a világ számos városába, ahol azok filmeket forgattak és vetítéseket rendeztek. Lumiere-ék vezették be a vágást és a fahrtot, a felvevőgép mozgatását. Cégük több mint 1400 filmet forgatott, ez jelentős anyagi sikert is hozott számukra.

A Lumiere fivérek a legnagyobb sikerüket az 1900-as párizsi világkiállításon érték el, ahol egy 21-szer 16 méteres vászonra vetítettek. Foglalkoztak a gramofon tökéletesítésével és a háromdimenziós mozi kidolgozásával is.

A Lumiere! Le cinema invente című kiállítás június 14-ig látogatható. MTI