Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor István Filmfesztiválra, amelyet a tervek szerint augusztus 19. és 22. között rendeznek meg Balatonszemesen – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A XII. Bujtor István Filmfesztiválra nevezni 2020. január 1. után elkészült vagy még be nem mutatott fikciós rövid és egész estés játékfilmekkel, dokumentum- és ismeretterjesztő filmekkel, animációs alkotásokkal és versfilmekkel lehet – olvasható a közleményben.

Bujtor István Filmfesztivál
Bujtor István Filmfesztivál 2020

Mint írják, a szervezők Bujtor István szellemiségét szem előtt tartva főként  olyan filmeket várnak, amelyek valamilyen rejtély, esetleg bűnügy körül zajló cselekményt dolgoznak fel vagy a humor bármely formájával élnek. Emellett  költészeti alkotásokat, verset, balladát, költői életművet feldolgozó vagy az emberi élet sokszínűségét ábrázoló alkotással is lehet nevezni. A tematikában most a rendszerváltás személyes története és a koronavírus-járvány kapcsán feldolgozott személyes vagy társadalmi vonatkozású történet is lehetőséget ad versenybe szállni.

A műfajok pontosan meghatározottak, a fesztiválra fikciós rövid- és egészestés játékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs rövidfilm és versfilm kategóriákban lehet nevezni. A szervezők örömmel fogadják a fiatalos szemléletű, szubjektív alkotói megközelítéseket, valamint az eredeti szemléletű, a filmes formanyelvet tudatosan használó filmalkotásokat is.     Egy alkotó egy kategóriában legfeljebb 3 filmmel, több különböző alkotóval dolgozó alkotócsoport vagy produceri iroda maximum 5 filmmel nevezhet. Sorozat esetében egy epizódot lehet nevezni, ha egy egészként értelmezhető az adott rész. Az egyes műfaji kategóriák nyertesei a díjazás mellett a Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál programjába is bekerülnek – emlékeztet a kommüniké.

A fesztivál igazgatója, Lutter Imre producer, előadóművész, a zsűri elnöke Janisch Attila filmrendező. A verseny nevezési feltételei a www.vers.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.