Három magyar színésznő, akik külföldön is szédítő karriert futottak be

Találkozz a Marie Claire Filmnapokon Gryllus Dorkával és Osvárt Andreával!

Gábor Zsazsa óta nem volt világhírű magyar színésznőnk, ám ettől még akadnak páran, akik szép karriert futottak be határon innen és túl is, idegen nyelven játszva. Mi a titka Osvárt Andreának, Kerekes Vicának és Gryllus Dorkának?

Idén először rendezik meg április 29–30. között a Marie Claire Filmnapokat, amelyen a remek filmeken kívül izgalmas programok, például kerekasztal-beszélgetések és fotókiállítás várja az érdeklődőket. Gryllus Dorka, Kerekes Vica és Osvárt Andrea is részt vesznek ezeken a programokon. Április 30-án 13.15-kor Tabudöntögetés a filmvásznon: a Maternity Blues című film kapcsán Osvárt Andreával beszélget Gyárfás Dorka. Ugyancsak szombaton 15.30-tól Magyar színésznők külföldön – Milyen karriert futhat be egy magyar színésznő külföldön? Tapasztalatokról és nehézségekről címmel indul kerekasztal-beszélgetés Gryllus Dorka, Hámori Gabriella és Kerekes Vica közreműködésével.

Gryllus Dorka – A német krimik királynője

gryllus dorka_enpassant
Az Érzékek iskolája látványos szerepében, Csokonai Liliként ismerte meg az ország – a filmszerep finom érzékisége hosszú ideig rányomta a bélyegét a karrierjére. Bár itthon azonnal ismertté vált, filmszerepből és lehetőségből is kevesebb akadt. Mivel a film mindig is jobban vonzotta a színháznál, néhány év alatt belátta: ha sokkal többet akar forgatni, ahhoz érdemes külföldön is szerencsét próbálnia. Így jött képbe Berlin, amit mindig is imádott, és ami elég közel van Budapesthez ahhoz, hogy amikor csak kedve támad hazajönni, gond nélkül megtehesse. Az áttörést leginkább 2005 és a Berlinale Shooting Stars programja jelentette: ez az egyik leghitelesebb szakmai mutató, amely az egyes országok fiatal tehetségeit emeli ki, köztük Gryllus Dorkát. Az ezzel járó ismeretséget és lehetőségeket ugyan nem minden színész tudja jól kihasználni, Dorkának ez hamar sikerült: két évvel később már az Irina Palm című remek filmben tért vissza a fesztiválra. Hatalmas sikert aratott.

Német nyelvterületen is sokszor meg kellett küzdenie azzal, amivel itthon: könnyűvérű lányok, prostituáltak szerepébe skatulyázták be, ám a tehetsége ezeken is átütött, és egyre fontosabb szerepekre mondhatott igent. A filmes és tévés munkáinak nagy része krimi – a műfaj rendkívül népszerű arrafelé –, de Dorka szerencsére nem fordított hátat a magyar filmiparnak sem. Rövid időn belül két filmben, a Víkend és a Félvilág című thrillerekben láthattuk, utóbbi többszörösen díjazott, nagy közönségsikert aratott produkció. A jövőben is folytatni kívánja a kétlaki életet Berlin és Budapest között – amivel garantáltan jól jár mindenki.

Kerekes Vica – Aki meghódította Csehországot

kerekes vica_buráneci

Bár a magyar filmesek is megtalálják olykor egy-egy szereppel, előbb találkozhatunk Kerekes Vica arcával mondjuk Prágában egy filmplakáton, mint Budapesten, hiszen arrafelé a legfoglalkoztatottabb színésznők egyike. Vica kétlakisága nem annyira volt tudatos döntés, inkább a véletlennek volt köszönhető: a szlovákiai Füleken született magyar családba, kezdő színésznőként mindkét nyelvterületen ki tudta próbálni magát. A szlovák filmgyártás nehézkesebb tempója mellett népszerű cseh produkciók is tárt karokkal várták, Vica részéről logikus lépés volt hát, hogy inkább Prágában próbálkozott – méghozzá óriási sikerrel. Itthon is játszott a Mázli, a Szuperbojz, az 1 és a Bakkermann című filmekben, de később elsősorban a cseh filmekre koncentrált, és nagyjából 2010 óta fáradhatatlanul forgat arrafelé.

A legnagyobb filmes adatbázis, az IMDb csak az idei évet tekintve hét filmben is említi. Korábban azt nyilatkozta, hogy Budapestet tekinti az otthonának, és Prágába inkább dolgozni jár, ám ennyi munka mellett talán módosulnak némileg a hangsúlyok. Vica intenzíven tanul angolul is, hogy ha a jövőben egy-egy európai koprodukció megtalálja, semmiképp se kelljen nemet mondania.

Osvárt Andrea – Kis híján meghódította Hollywoodot

osvart andrea maternity_blues

Dobó Kata után Osvárt Andrea az a magyar színésznő, aki a legközelebb jutott ahhoz, hogy Hollywoodban is jegyezzék. Európában mindenesetre egyre több országban ismerik a nevét. Itthon évekkel ezelőtt modellként dolgozott, és egy tévésorozatban is szerepelt, aztán egyszer csak fogta magát, és teljesen egyedül áttette a székhelyét Olaszországba, ahol nagyon tudatosan kezdte el építeni színészi karrierjét. Saját bevallása szerint Rómában színésznőként mutatkozott be az ügynökségeken, és úgy tűnik, elég határozottan állíthatta ezt, mert rögtön elhitték neki mindenhol – és egyre több ajtón léphetett be.

Olaszországban nyitottak voltak az új arcokra, így Andrea némi tévés műsorvezetéssel is megspékelve sorra kapta a szerepeket, aztán ahogy teltek az évek, a rendezők a drámai tehetséget is meglátták benne, és egyre jobb szerepekkel kínálták meg. Az olaszországi siker azonban újabb célok kitűzésére és elérésére sarkallta a színésznőt, és ennél nagyobb pályán is bizonyítani akart: Hollywoodban. Castingokra járt, és egyre több időt töltött az Egyesült Államokban, nem eredménytelenül. Egyévnyi kitartó munka után fontos szerepet kapott A szállító tévésorozat-változatában, valamint elnyerte a főszerepet az Utórengés című filmben – mégis visszatért Európába. Magyarországon is forgatott (Megdönteni Hajnal Tímeát), de Olaszország mellett már más nemzetek produkciói is hívják. Játszott egy német thrillerben is, de a legnagyobb sikerét egy görög romantikus filmben, a Worlds Apart című moziban aratta, ami az egyik legnagyobb sikernek bizonyult tavaly Görögországban.

Jegyek korlátozott számban igényelhetők a kiválasztott filmre. Részletes program: www.marieclaire.hu