Nem kimondottan mamakedvence típus Matt Damon, de egy dolog miatt fejet hajt szülőanyja előtt: neki köszönheti családját. – Hat éve éppen arról tárgyaltam Werner Herzog rendezővel, hogy elvállalom a Hajnali mentőakció főszerepét, amikor anyám közbelépett – meséli Damon. – A filmben kimentenek Laoszból egy lezuhant pilótát a vietnami háború idején. Amikor anyám meghallotta, hogy a cselekmény során a dzsungelben fogok harcolni meg éhezni, a fejéhez kapott: fogynod kell húsz kilót! Kategorikusan lebeszélt a szerepről, mondván, nem egészséges dolog az ilyesmi, inkább olyan vicces filmet vállaljak el, amiben hízni kell, az sokkal szórakoztatóbb, és kevésbé terheli meg a szervezetet. Ezért inkább a Farrelly-fivéreknek mondtam igent, mert a Túl közeli rokon című vígjáték megfelelt az anyám állította követelményeknek. Nem is gondoltam, hogy ez mekkora fordulatot jelent: a miami forgatásnak köszönhetően találkoztam leendő feleségemmel!

Damon és párja, az argentín származású Luciana Barroso már négy gyereket nevelnek: három sajátot, valamint a Mrs. Damon első házasságából származó 11 éves Alexiát.

Matt Damont legközelebb a 10 Oscarra jelölt A félszeműben láthatjuk. Egy texasi határvadászt alakít, aki veszélyes bűnöző nyomába ered egy elszánt kamaszlány (Hailee Steinfeld) és egy részeges rendőrbíró (Jeff Bridges) oldalán.

A versenyen kívül vetített A félszemű nyitotta az idei berlini filmfesztivált. A Coen fivérek művét ugyanolyan lelkesen fogadta a közönség, mint annak idején A nagy Lebowski című bizarr vígjátékukat, amely szintén Berlinben debütált Európában. A két produkciót nemcsak az alkotók, hanem a főszereplő Jeff Bridges személye is összeköti. A Coen fivérek a berlini gálán ismét hangsúlyozták, hogy filmjük nem a John Wayne nevével fémjelzett 1969-es klasszikus remake-je, hanem Charles Portis regényének újragondolása, tehát önálló alkotás.

(True Grit – csütörtöktől a hazai mozikban!)

UIP