FESZTIVÁL – 21. ALKALOMMAL

A MEDIAWAVE – „Fényírók Fesztiválja” Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál idén 21. alkalommal kerül megrendezésre. A helyszín a tavalyi sikeres debütálás után ismét Szombathely, ám kis változás idén is lesz: a fesztivált két hétvégére összpontosítva június 2-11. között rendezzük.

Mediawave Filmfesztivál, 2011

ZENEI PROGRAM

A fesztivál zenei programja a választékot és a minőséget tekintve mit sem változott, tíz nap alatt harminc különleges koncertet hallhat a közönség. A koncertek struktúrája viszont átalakult, elsősorban a két hétvégére koncentrálódik a zenei kínálat. Az első hétvégén főként szabadtéren, a második hétvégén új fesztiválhelyszínünkön, a Weöres Sándor Színházban lehet majd a koncerteket élvezni.

Hagyomány és modernség: a fesztivál zenei programját a több mint húsz éves MEDIAWAVE-hagyományok ápolása és azok friss zenei környezetbe való helyezése jellemzi. Nemzetközi sztárokkal épp úgy találkozhatnak az érdeklődök, mint ismert és ismeretlen hazai fellépőkkel. A fesztivál ebben az évben is előnyben részesíti azokat a produkciókat, melyek egymással is rokonságban állnak, helyben születnek, vagy speciálisan csak a rendezvény alatt kerülnek bemutatásra.

Öt napig fog Szombathelyen formálódni egy különleges jazz produkció, ismert hazai és francia, német illetve amerikai zenészek sajátos reggae lemezt készítenek, a produkció a fesztivál zárónapján kerül bemutatásra. Ferenczi György és Both Miklós szintén műhelymunkában fog fiatalokkal együtt alkotni, ők saját zenekaraikkal a Rackajammel és a Naprával is színpadra állnak. Saját programjával és magyar zenészekkel együttműködve is bemutatkozik a svájci-osztrák Living Room duo, melynek egyik tagja, Manu Delago a fesztivál után Björkkel vonul épp stúdióba.

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján népzenészek és néptáncosok érkeznek a régióból, a Felvidékről és a Gyimesből, hogy zenéjük és táncaik bemutatása mellett ételkóstolókkal, filmvetítésekkel valamint táncházzal szórakoztassák a közönséget.

Június 5-én, a főtéri programok zárásaként, a város és a környék zenekaraira fókuszálva újra megrendezzük a Thanks Jimi Napot. A fellépők a közönség csatlakozását is várják a közös gitározásra, házigazda Zsoldos Báró Zoltán és zenekara lesz.

A két hétvégét összekötő hétköznapokon olyan szárnyukat bontogató formációk kerülnek bemutatásra, melyek már most értékes produkciókat érleltek magukból, a jövő karakteres előadói közülük kerülhetnek ki. Bemutatkozik a szombathelyi Easies, a budapesti free rock Dorota, egy közös estén adnak koncertet az Irie Maffia két frontemeberének, Senának és Busa Pistának különleges, jazz és hiphop ötvözéséből létrejött formációi.

A második hétvége programja újra sűrűnek és tartalmasnak ígérkezik. Hosszú idő után lép fel újra hazánkban a Párizsban élő, vajdasági improvizatív zongorista, Stevan Kovacs Tickmayer. Londonból érkezik a fesztivál egyik kiemelt fellépője, Andreya Triana, a fiatal soul- downtempo énekesnő a Bonobo frontembereként vált ismerté a fiatalok körében, saját zenekarával most először mutatkozik be hazánkban. Igazi MEDIAWAVE bandaként emlegetik már most sokan a cseh DVA zenekart, 25 éves jubileumát koncerttel, kiállítással, könyv és filmbemutatóval ünnepli a Tudósok. A fesztivál zárásaként fellép a Shukar Collective, melyben roma énekesek és táncosok bukaresti dj-kkel álltak össze, együttműködésünkről film készült, melyet szintén megismerhet a fesztivál közönsége.

KÍSÉRŐ PROGRAMOK

A nyitónapon debütál, majd az egész első hétvégén megízlelhető speciális gasztronómiai fesztivál-találmányunk a Desca Hungarica! Egy igazán egyszerű, hétköznapi étel most a különlegesség szalvétájába csomagolva várja az ínyenceket, reményeink szerint a széles választékból mindenki talál kedvére valót!

A Fő tér ad helyet Bor és Pálinka fesztiválunknak, melyhez kapcsolódva szabad színpadot állítunk a hangulat fokozására. Itt szárnyukat bontogató helyi fiatalok, utcazenészek és profik egyaránt bemutathatják tudásukat.

A Képtárban Sinai Varga Gizella, Iránban élő magyar festőnő kiállítása lesz látható, a megnyitóhoz performance is kapcsolódik. A Weöres Sándor Színház különleges, alkalmi előadásokkal csatlakozik a fesztivál programjához, a Bartók Terem udvara ad otthont első hétvégénk éjszakai programjainak.

FILMPROGRAM

Az idei – „TEREMTŐ NŐ„, illetve „VESZÉLYEZTETETT (mű)FAJOK” tematikákkal tarkított – fesztiválra 1276 filmnevezés érkezett 85 országból, ebből az előzsűri 73 filmet válogatott a fesztivál rendkívül színes verseny-palettájába (9 játékfilm – 17 kisjátékfilm – 24 animációs film – 9 kísérleti film – 14 dokumentumfilm). A magyar filmeket nemzetközi szakemberek válogatták. A filmes program továbbra is az AGORA – Savaria Filmszínház felújított épületében kerül bemutatásra.

A MEDIAWAVE 2011 NEMZETKÖZI ZSŰRI TAGJAI :

Nagyjáték- és kisjátékfilm zsűri:

Vivi Dragan Vasile (Románia) – operatőr www.imdb.com/name/nm0890481

Damjan Kozole (Szlovénia) – játékfilm rendező www.imdb.com/name/nm0468995

Durst György (Magyarország) – producer

Animációs, kísérleti- és dokumentumfilm zsűri:

Priit Tender (Észtország) – animációs filmrendező

Boris Mitic (Szerbia) – dokumentumfilm rendező www.dribblingpictures.com

Gizella Varga Sinai (Irán) – festőnő, www.gizellavargasinai.com

A nagyjátékfilmek közt szerepel Isabelle Hupert legújabb filmje, a Különleges bánásmód, melyben a francia színésznő ismét a jellemábrázolások mesterének bizonyul. Ezúttal luxus prostituáltat alakít, és igazán különleges bánásmódban részesíti pácienseit. A tavalyi, illetve idei nagy fesztiválok sokszoros díjnyertese, közönségdíjasa, a Testvér arra a kérdésre keres választ, hogy a kemény venezuelai valóságban létezik-e út a sztárfocisták világába egy hétköznapi testvérpár számára.

A játék- és kisjátékfilmek többsége jól ábrázolja a TEREMTŐ NŐt, azaz a nők sokszínű, központi szerepét a társadalom civil és hivatalos szférájában. A legnagyobb filmszámmal jelen lévő animációs filmverseny a klasszikus meseformától a szürreális világmegformálásig 24 színt villant fel a jelenből.

A dokumentumfilmek idén is kihagyhatatlannak bizonyulnak. Sokak számára ismeretlen helyzetekbe, sorsokba, helyekre engednek bepillantást. Találkozhatunk száműzött szamaritánussal, roma zenészekből és DJ-ből álló drum&bass bandával, sztárból drogos prostituálttá vált énekessel, és megtudhatjuk a felrobbant 56-os gulyáságyú melléktermékeként, hogy mennyi hozzávalóból kell ételt készíteni egy második világháborús hadsereg számára. De neves filmrendezőink mesélnek el nem készült filmjeikről, vagy megismerhetjük a meglehetősen szatirikus „kis román Dacia” történetét, továbbá a kirgiz jakpásztorok életét.

A versenyprogram mellett nemzetközi panoráma programot is vetítünk, mely egyrészt áll a nevezések alapján különböző szempontok szerint válogatott, főként európai filmekből, másrészt pedig Belső világok címmel bemutatunk olyan alkotásokat, melyek hűen tükrözik a különböző – főként a keleti, iráni – kultúrák, szubkultúrák mai helyzetét, melyek sem nem kategorizálnak, sem nem megrendelésre készültek, hanem pusztán a mindennapi életet mutatják be a maga realitásában.

Két speciális filmprogram:

  1. Sufferosa: interaktív mozi, különböző befejezési lehetőségekkel, melyeket a helyszínen vágnak össze
  2. Kaffka: Átváltozás – 360 fokos kamerával felvett film

A fesztiválon a közönség személyesen is találkozhat és beszélgethet több versenyprogramos filmrendezővel is:

  • Jeanne Labrune (Franciaország), a Special Treatment (Különleges bánásmód) rendezőnője, június 10-12. között van jelen
  • Marcel Rasquin (Venezuela), a Hermano (Testvér) rendezője június 3-6. között van jelen
  • Mohammad Reza Vatandoust (Irán) a When The Lemons Turned Yellow (Mikor a citrom sárgulni kezdett) rendezője június 10-12. között van jelen
  • Branco Istvancic (Horvátország): Recycling kisjátékfilm rendezője, június 10-12. között van jelen
  • Laura Bispuri (Olaszország): Passing Time (Múló idő), kisjátékfilm, június 9-12. között van jelen
  • Jordan Lazarov (Bulgária): a Tale (egy Mese) animáció, június 8-12. között van jelen
  • Yaron Bar (Izrael): Written in Pencil (Ceruzával írva) animáció, június 9-12. között van jelen
  • Murányi Matza Terézia (Románia): Facts (Tények) animáció, június 6-12. között van jelen
  • Huang Ya Li (Tajvan): The Unnamed (A névtelen) kísérleti film, június 9-12. között van jelen
  • Michael Rittmansberger (Ausztria): Sister (Nővér) kísérleti film, június 10-12. között van jelen
  • Ohad Itach (Izrael): Loving Sophia (Drága Sophia) dokumentumfilm,
  • Ebrahim SAEEDI & Zahavi SANJAVI (Irán): All My Mothers (Mi anyáink) dokumentumfilm, június 10-12. között van jelen
  • Barak Heymann (Izrael): The Lone Samaritan (A magányos szamaritánus), dokumnetumfilm

Panoráma program:

  • Mohsen Ostad Ali Makhmalbaf (Irán): We’ll Get Used To It (Majd megszokjuk) dokumentumfilm, június 10-12. között van jelen
  • Balázs Zoltán (Románia): Székelyindiánok animáció, június 10-12. között van jelen
  • Ion Octavian Frecea (Románia): The Fresco – The curse of Dragulea (A Freskó – Drakula átka) animáció, június 10-12. között van jelen

A 2. MEDIAWAVE Film Fórum az eredményesen lezajlott tavalyi konferencia további nemzetközi filmszakmai szereplőkkel kibővített folytatása a fesztivál keretében. A 3 napos rendezvény a fesztivál kiemelt tematikájára épül: VESZÉLYEZTETT (mű)FAJOK – A film, mint közösségi élmény megújulási lehetőségei a XXI. században.

Bruno Chatelin, a feszt21 és a filmfestivals.com nemzetközi fesztiválokat összefogó, vezető blogoldalak alapítója, igazgatója a fesztiválokat támogató weboldalak mellett a fesztiválok szponzorációs lehetőségeiről is tart előadást. David Sin, az ICO (Független Moziszövetség, London) képviseletében a mozik megújulásáról illetve a fesztiválszervezés új lehetőségeiről beszél majd. A digitalizáció, mint az audiovizuális ipar jelenlegi, egyik legsürgetőbb kulcskérdése is helyet kap a konferencián. Lovas Lajos, a NEFMI digitalizációs szakosztályának vezetője az archiválás illetve a digitális tartalmak létrehozásának létjogosultságára illetve támogatási lehetőségeire hívja fel a figyelmet. A TEREMTŐ NŐ fesztiváltematikához kapcsolódóan, kerekasztal-beszélgetések formájában női alkotóművészek – rendezőnők, kritikusnők, fesztiválszervezők – szólalnak meg.

A konferencia fő célja, hogy a magyar filmszakmának közvetlen kapcsolatteremtési alkalmat adjon a környező nemzetközi régió filmszakmai szereplőihez, ezzel segítse a koprodukciós, illetve egyéb együttműködési partnerség kialakulását a filmgyártásban.

Jelen levő filmszakmai előadók, résztvevők (június 9-12 között):

  • Bruno Chatelin (Franciaország): www.fest21.com , www.filmfestivals.com fesztiválokat összefogó internetes blogoldalak tulajdonosa, a francia Sony Pictures volt marketingigazgatója, a cannesi filmfesztivál marketingszakértője
  • David Sin (Nagy-Britannia): ICO, Független moziszövetség, London, www.independentcinemaoffice.org.uk
  • Algirdas Ramaska (Litvánia): Vilniusi Filmfesztivál ügyvezető igazgatója www.kinopavasaris.lt
  • Mira Staleva (Bulgária): Sofia Nemzetközi Filmfesztivál – Meetings in Sofia koprodukciós fórum www.siff.bg
  • Maria Kudrevatykh (Fehéroroszország): Minszk Nemzetközi Filmfesztivál www.minsk.gov.by/en/actual/view/164

TUDOMÁNYOS KONFERENCIA A VAS MEGYEI LEVÉLTÁRBAN

Kémek, ügynökök, besúgók 1. – Az ókortól Mata Hariig – ezzel a címmel rendezi meg a Vas Megyi Levéltár 11. alkalommal a MEDIAWAVE Fesztivál keretében tudományos konferenciáját, 2011 június 3-án. Az előadók és előadások részletei megtekinthetők a sajtószobában.

Mentsük meg a közösségi moziélményt! Beszélgessünk a filmekről, találkozzunk a filmek rendezőivel, kóstoljunk bort a vetítések után, randevúzzunk a sötétben. Vagy egyszerűen nézzünk jó filmeket EGYÜTT!

Szeretettel várunk mindenkit a MEDIAWAVE fesztivál vetítéseire június 2-11. között Szombathelyen, az Agora filmszínházban!