A dokumentumfilm három magyar nemzetiségű áldozat családján keresztül mutatja be, hogy a kárpátaljaiakat miként érte a kelet-ukrajnai háború. Kelet-Ukrajnában 2014 tavaszán kezdődtek a fegyveres összecsapások az Oroszország-párti szakadárok és az ukrán kormánycsapatok között, amelyek több ezer halálos áldozattal jártak és sok százezren menekültek el az otthonaikból. A hadseregbe kárpátaljai, magyar nemzetiségű férfiak százait sorozták be, akik közül csaknem egy tucatnyian meghaltak.

Meghalni Ukrajnáért

A film végigköveti, miként történt a katonák sorozása, milyen volt a kapcsolattartás a hozzátartozóikkal, miben szenvedtek hiányt és mik voltak az utolsó üzeneteik szeretteiknek. Két anya és egy feleség idézi fel a pillanatot, amikor megtudták, hogy fiuk és férjük elesett Donyecknél és Luhanszknál.

Magyar és ukrán nemzetiségű katonák beszélnek a frontbeli tapasztalataikról és súlyos traumáikról.
A forgatóstáb a fronton járta végig a helyszíneket, ahol a legsúlyosabb csaták voltak és ahol a magyar áldozatok elestek. Egy humanitárius segélyszervezet folyamatosan keresi a halottakat, mert ezrek fekszenek még temetetlenül a harcmezőn.
Megrázó képsorok mutatják, ahogy a szülőföld lakói fogadják a hősöknek kijáró halottas menetet.
Magyar és orosz történészek, ukrán nyilatkozók elemzik a konfliktus okait, és keresik a választ: mit hozhat a jövő.
A dokumentumfilmet Csarnai Attila rendezte.