Megjelent a kis- és elsőfilmes magazin, a World of Young Cinema berlini száma

A Daazo kisfilmes honlap gondozásában megjelenő World of Young Cinema (korábban World of Shorts magazin néven ismert) legújabb számában a Berlinaléra fókuszál. A filmfesztiválon nyomtatott formában is elérhető, különleges illusztrációkkal teli kiadvány a fesztivál rövidfilmes programjának bemutatásán kívül első- nagyjátékfilmjüket készítő fiatal rendezőkkel, fesztiválokkal és támogatási rendszerekkel foglalkozik.

World of Young Cinema

World of Young Cinema

A World of Young Cinema (WOYC) kis- és elsőfilmes magazin a magyar alapítású Daazo blogjából nőtte ki magát 2012-ben, majd a World of Shorts magazinból lett továbbfejlesztve: az angol nyelvű kiadványt A-kategóriás fesztiválok rövidfilmes helyszínein és filmvásárokon terjesztik. 2016. februárjában jelenik meg a WOYC legújabb, Berlinaléra fókuszáló száma: a magazin a berlini filmfesztivál rövidfilmes programjai (Berlinale Shorts, Talent Campus) mellett az első- és második nagyjátékfilmjükkel foglalkozó rendezők történetével, az őket támogató nemzetközi rendszerekről, fórumokról és elsőfilmes filmfesztiválokkal foglalkozik.

A Daazo ismét meghirdette népszerű kezdeményezését, de az új tematikához igazítva a szabályokat: a PITCH PAGE projekt keretében még készülő első vagy második nagyjátékfilmes projektek számára biztosítottak megjelenést a magazinban. A felhívásra érkezett legjobb hét Pitch Page a magazinban is megjelenik nyomtatásban.

Ahogy a korábbi években, továbbra is a kreativitás és az alkotó erő áll a 80 oldalas magazin középpontjában: így nem maradhatott ki a méltán népszerű “Mapping Your Mind” rovat sem, amelyben a Berlinale Shorts alkotói egy-egy érdekes, hátborzongató vagy éppen lenyűgöző rajzzal vallottak a filmjükhöz fűződő viszonyukról. A rövidfilmes versenyprogramba idén ismét beválogatták a két éve zajos sikert arató Bucsi Réka kisfilmjét, a LOVE-ot, így az ő rajza is látható a rovatban.

A Berlinale Shorts kurátora, Maike Mia Höhne ismét megosztja gondolatait az idei szelekcióról, és a kifejezetten a fiatal filmesekre és közönségre koncentráló Generation szekció kurátorával is olvasható interjú. A Berlinale első- és második filmeseket támogató programja, a Berlinale Residency egyik szerencsés résztvevője, és a Berlinale Talents tehetséggondozó program már végzett és friss tagjai is megszólalnak a magazinban, ahogy a tavalyi rövidfilmes Ezüst Medve díját elnyerő Joanna Arnow is. Az elsőfilmes sikertörténet főszereplője természetesen nem más mint Nemes Jeles László és az egyre nagyobb sikereket elérő Saul fia, de mellette kitekintést nyújtanak az utóbbi évek egyéb díjnyertes rendezői bemutatkozásaira.

A fiatal tehetségek mellett a dokumentumfilmes tanulmányok, workshopok és fesztiválok is nagy teret kapnak a magazinban, az elkövetkező fél év legfontosabb fesztiváljait összegyűjtő Festival Panorama pedig kifejezetten rendezői bemutatkozásokra nyitott fesztiválokat mutat be, hasznos dátumokkal és nevezési díjakkal.

A magazint nyomtatott formában a Berlinale Talents helyszínein, a Berlinale Shorts vetítésein és a European Film Marketen lehet megtalálni.

A magazin online elérhetősége: http://issuu.com/daazo/docs/berlin2016