Megkezdődött a nagy várakozással övezett 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, ahol a vetítések mellett szakmai programok is várják az érdeklődőket. Kedden délelőtt a filmes Job Marketen találkozhattak a filmszakma szereplői, délután pedig megkezdődnek a filmvetítések: 16.00-kor lesz a DOK.MA válogatásának vetítése, 19.00-kor az. I., 21.00-kor pedig a II. számú magyar versenyblokk. A programok helyszíne a budapesti Toldi mozi.

Szakmai program: Job Market

A Friss Hús filmfesztivál Job Marketjén jelentős filmszakmai szereplők és a munkerőpiacra belépni készülő pályakezdők találkozhattak, hogy megismerjék a a piaci helyzetet és megteremtsék a hosszú távú együttműködés lehetőségét.

A ma délelőtti kerekasztal-beszélgetésen a következő filmszakmai szereplők vettek részt: Balika Gergő (Mid Atlantic Films – nemzetközi szervizprodukciók), Farkas Sándor (Forum Film Hungary – filmforgalmazás), Lányi Eszter (Magyar Nemzeti Filmalap, Képzési és innovációs igazgatóság – Filmszakmai Képzési Program),  Petrányi Viktória (Proton Cinema – magyar produkciók, európai koprodukciók, európai szervizmunkák) és Takács Ildikó (Digic Pictures – digitális filmkészítés).

A nézőtér középiskolásokkal, egyetemistákkal és filmes pályakezdőkkel telt meg, akik a beszélgetést követően kérdéseiket is feltették. A jelenlévők között tartalmas párbeszéd alakult ki, és az esemény végeztével minden résztvevő egyetértett abban, hogy a beszélgetést folytatni kell.

A keddi vetítésekről

A vetítéssorozatot a DOK.MA válogatása nyitja meg kedden 16.00-kor. A DOK.MA a Színház- és Filmművészeti Egyetemen működő mesterképzés. Célja dokumentumfilm-rendezők képzése, akik művészi színvonalon képesek önálló dokumentumfilmes alkotásokat létrehozni. Érzékenyen, hatásosan, egyéni látásmóddal tudnak a társadalmi élet problémáira, a jelenkor és a múlt eseményeire, jelenségeire
reagálni, és műveikkel, valamint közéleti megnyilvánulásaikkal képesek terjeszteni,
szolgálni a magyar és az egyetemes dokumentumfilmes és mozgóképkultúrát.
A tavalyi bemutatkozásuk után idén is teret kapnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező művész szakos hallgatói, akik legfrissebb filmjeikből állítottak össze válogatást a fesztivál számára:


• Réthy Dávid: Utósok (30’)
• Hendrick Leah: Hosszú vágás (15’)
• Kőrösi Máté: Felnőttek (19’)
• Ugron Réka & Losonci Pál: Befőtt cukor nélkül (10’)
• Püsök Botond: Miyu (23’)
• Fuchs Máté: Az élet illata az életre (15’)
• Bartha Máté: Bajnok (19’)

A kedden vetített magyar versenyblokkok filmjei:

I. versenyblokk (80’) (ma 19.00-kor, ismétlés: április 4. szerda 20.00, április 5. csütörtök 17.00)

Solar Walk  (r.: Bucsi Réka) 21’
Anyák napja (r.: Vermes Dorka) 18’
Aki bújt, aki nem (r.: Schwechtje Mihály) 10’
Nyugi, rohanok (r.: Wrochna Marcell) 16’
Irinyi (r.: Czibolya Nikol) 15’

II. versenyblokk (ma 21.00-kor, ismétlés: április 4. szerda 15.00, április 5. csütörtök 18.00)

Vendégszeretet (r.: Csáki László) 7’
A sommelier (r.: Ducki Vitek) 11’
Last Call (r.: Kis Hajni) 27’
Ádám fullad (r.: Füzes Dániel) 21’
Flip-Flop (r.: Rónai Domokos) 15’

Részletes információ a filmekről a fesztivál weboldalán érhető el.