A szegediek birtokba vették szeretett mozijukat

Nagy várakozás előzte meg a szegedi Belváros Mozi szerdai átadását. Több száz meghívott vendég és érdeklődő jött el a megnyitóra, ahol ajándék karácsonyi filmvetítésen vehettek részt. 11 hónap után fogad ismét látogatókat a közel 1 milliárd forint európai uniós és Szeged Megyei Jogú város támogatásából megújuló filmszínház. A decemberi megnyitóval a fejlesztés első üteme zárult le; megvalósult az épület teljes körű felújítása, energetikai fejlesztése és akadálymentesítése.

A jövőre 100 éves Belvárosi Mozi két pályázatból összesen 762,32 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert energetikai korszerűsítésre és turisztikai fejlesztésekre. Szeged Megyei Jogú Város 200 millió Ft önerőt bocsátott az építkezés rendelkezésére. 

Belvárosi Mozi
Belvárosi Mozi megnyitó | Szalagátvágás (Fotó: Iványi Aurél)

A megnyitón Botka László polgármester köszöntötte a vendégeket és kiemelte, hogy a mozi 1920-as átadása óta most került sor először ilyen nagyszabású, az épület minden részletét érintő munkálatokra. Büszke lehet rá minden szegedi, hogy a Belvárosi Mozi az ország egyik legszebb, műemléki védettség alatt álló mozija. Az ünnepélyes szalagátvágáson Botka László mellett Segesvári László, a Belvárosi Mozi Rt. egyik alapítójának, Lippai Imrének az unokája működött közre.

Az elmúlt 11 hónapban az épület rekonstrukciója során megtörtént az épület energetikai modernizációja. Hőszigetelést kapott a tetőfödém és felújították a nyílászárókat. A tetőre 150 m2 napelem panel került. Az energetikai beruházásnak köszönhetően 45%-os gáz- és villamosenergia megtakarítást érhető el. Az energiatakarékosság jegyében megújult a szellőztetőrendszer és a világítás is.

A legszembetűnőbb változás, hogy az átalakítások során tágas terek nyíltak meg a látogatóközönség számára. A falak és berendezések világos, visszafogott színvilága a régi idők eleganciáját idézi. Újdonság, hogy az ötszintes épület a pincétől a padlásig akadálymentesen, lifttel is megközelíthető.

Az ország legnagyobb moziterme, a Zsigmond Vilmos terem 21. századi hangrendszert, hangszigetelést és vetítővásznat kapott. Az új filmvászon jelenleg a második legnagyobb mozivászon hazánkban. Nagyobb lett a színpad is, ami a koncerteknek és élő előadásoknak biztosít kedvezőbb feltételeket A falakat új burkolat borítja, a nézők kényelmét vadonatúj, királykék székek szolgálják. A Balázs Béla terem és a Csőke József terem ezentúl belülről, közvetlenül is elérhető lesz a nézők számára.

Belvárosi mozi
Belvárosi mozi | Zsigmond Vilmos terem (Fotó: Iványi Aurél)

A fejlesztés második ütemében tavaszra elkészülnek a turisztikai látványosságok és megnyílik a VR Mozi és Filmes Élménytár, valamint egy VR Game Room is helyet kap az épületben.

A december 18-i megnyitó egybeesett a Star Wars záró epizódja, a Skywalker Kora premier előtti vetítésével, ami a Star Wars rajongóknak külön örömet jelent.

Ennél szebb ajándékot nem is kaphatnának a szegediek karácsonyra!