Görög macsók a halászhajón, gyereket szülő kisfiúk, marokkói prostik, afrikai menekültek, apokalipszis Isztambulban. Összeállt a Scope100 online filmfesztivál bivalyerős programja, melyet  görög, francia, belga, litván, török, olasz, izlandi, svéd-lengyel fesztiválkedvencek alkotnak. Még egy hétig lehet jelentkezni az itthon a magyarhangya által szervezett online filmfesztiválra!

Mától nyilvános a Scope100 online filmfesztivál műsora. A 10 filmből álló válogatás tele van olyan fesztiválnyertes, európai filmekkel, amelyeknek nincs hazai filmforgalmazójuk. Ha látni szeretnéd, miért lelkesedett a világ az elmúlt egy évben, csatlakozz ahhoz a 100 fős csoporthoz, akik január végéig ezeket a filmeket ingyen megnézhetik, megbeszélhetik és kiválaszthatják közülük a legjobbat.

A Scope100 programban való részvételre november 30-án éjfélig lehet jelentkezni a scope100.hu weboldalon!

A PROGRAM

A fesztivál programjában helyet kapott a múlt hónapban véget ért Londoni Filmfesztivál legjobb filmje, a Chevalier, amely egy halászhajóra sereglett csapat görög macsóból űz gúnyt, de megosztó az a meseszerű utópia is a bolygóról, ahol nem a nők szülnek, hanem fiatal kisfiúk. A francia Evolution a zsűri különdíját nyerte el San Sebastianban. Ugyanott vitte el a fődíjat, a Golden Seashell-t, az izlandi Sparrows, amely egy reykjaviki tinédzser pokoljárását meséli el, miután apjához kell költöznie az isten háta mögé. (A film azóta nyert Varsóban, Chicagóban, Sao Paoloban és egy hete Thessalonikiben is!)

A Frenzy egy közeli apokalipszis eljövetelét prognosztizálja Isztambulban, amelynek során az emberek egymás iránti bizalma napról napra párolog el. A fiatal török rendező a zsűri különdíját hozta el Velencéből. Az olasz Mediterranea két közép-afrikai fiatal menekült fiú megpróbáltatásait kíséri nyomon egészen Olaszországig, ahol aztán kiderül, hogy ott sem minden fenékig tejfel. (A film rákerült a LUX-díj 3-as shortlist-jére is). A legjobb rendezés díját hozta el a Sundance-i Film Fesztiválról a The Summer of Sangaile című litván film, amely két fiatal lány tiltott szerelmét meséli el a varázslatos Baltikumban.

A svéd-lengyel The Here After egy gimnáziumi osztály lázadásáról szól, akik nem hajlandók megbocsátani osztálytársuk gyilkosának. Muszlim nők közötti prostitúcióról készült a Much Loved című provokatív francia-marokkói dolgozat, amit azon nyomban be is tiltottak Marokkóban. A Disorder című belga thriller egy biztonsági őr és megbízója közötti liezon keskeny ösvényén egyensúlyoz (Special mention for direction, AFI Fest) Diane Kruger és Matthias Schoenaerts főszereplésével, míg Dominique Leborne Velencében, az Orizzonti-szekció legjobb színész díját nyerte a Tempete (Land Legs) című francia filmben nyújtott alakításáért, ahol saját családja egyben tartásáért bukik el epikus nagy küzdelemben.

scope100

A Scope100 tíz filmjéből négyet nő rendezett!

SCOPE100 LINEUP

Chevalier, rendezte Athina Rachel Tsangari (görög)
(Best film London, audience award Thessaloniki, best ensemble, direction Sarajevo)

Evolution, r.: Lucile Hadzihalilovic (francia)
(Special Jury Prize, Best Cinematography, San Sebastian)

Frenzy, r.: Emin Alper (török)
(Special Jury Prize, Venice)

Sparrows, r.: Rúnar Rúnarsson (izlandi)
(Golden Seashell, San Sebastian, Silver Hugo Chicago, Best film in Warsaw, Sao Paolo, Thessaloniki)

Mediterranea, r.: Jonas Carpignano (olasz)
(LUX Top3, Zürich, München Special mention)
https://www.youtube.com/watch?v=qaALVBbde_A

The Summer of Sangaile, r.: Alante Kavaite (litván)
(Best director, Sundance, Athens)

The Here After, r.: Magnus von Horn (svéd / lengyel)
(best director, editing, screenplay, Polish FF)

Much Loved, r.: Nabil Ayouch (francia / marokkói)

Tempete (Land Legs), r.: Samuel Collardey (francia)
(Best Actor, Venice Orrizonti)

Disorder, r.: Alice Winocour (belga)
(Special Jury Mention for direction, AFI Fest)