Beszélő hullák, legendás aranyköpések, bosszúálló amazonok, fekete humor és Samuel L. Jackson. Ezek elolvasása után egyetlen név juthat rögtön eszünkbe: Quentin Tarantino.

A ’63-as születésű rendező színész szülei révén már kicsi kora óta kapcsolatban állt a filmekkel. Köztudott, hogy soha nem végzett el semmiféle iskolát vagy tanfolyamot a témával kapcsolatban.  De miért olyan jók a filmjei? Miben más, mint a többi rendező? Mitől lett ennyire sikeres? Cikkünkben erre a pár kérdésre keressük a választ…

Fiatal volt, nagyon tehetséges és jó kapcsolatokkal rendelkezett, amikor 1992-ben Kutyaszorítóban című filmje kasszasiker lett és Tarantino berobbant a köztudatba. 2 év múlva pedig megjelent a legsikeresebb filmje, amit mindenkinek ismerni kell. A ponyvaregény. Talán ez az a film, amivel legjobban jellemezhetnénk Tarantino egyéni stílusát. Szokása, hogy a történetet nem a cselekmények, hanem a párbeszédek alakítják és viszik tovább. Ebből kifolyólag olyan frappáns dialógusok láttak napvilágot filmjeiben, amikből hamarosan megunhatatlan aranyköpések váltak és világszerte elismerésre találtak mind a nézők, mind a kritikusok szívében. Karakterei személye aprólékosan van kidolgozva, de nem mindig tárja fel ezt a nézőknek nyíltan.

Például legutóbbi filmjében a 2012-ben megjelent Django elszabadul-ban Dr. King Schultz, az antirasszista fejvadász jelleméről vagy életéről nem tudhatunk meg sok mindent, hacsak nem figyelünk oda a részletekre. Amikor a doktor vásznon van, mindig ugyanaz a dal megy a háttérben, ami a His name was King… címre hallgat. A dalt lefordítva rájövünk, hogy a doktor miért lett fejvadász és milyen tragédia érte életében, amitől képtelen megnyugodni. Másik jó példa ugyanebből a filmből, az elején hallható Django dal, ami elmeséli nekünk a film előtörténetét és Django, a főszereplő szomorú sorsát.

https://youtu.be/IAooXLAPoBQ

Jó színészek nélkül hiába zseniális a rendező, de szerencsénkre bővelkedünk olyan férfi és női színészekben, akiknek karrierjét Quentin lendítette fel vagy vitte csúcsra egy-egy filmjével. Szeret lehetőséget adni olyanoknak, akikben látja a jövőt és a sikert, de úgy látszik, hogy a szokásai rabja, mert pár színésszel annyira megtalálta az összhangot, hogy több filmjében is szerepelteti őket. A fentebb említett Samuel L. Jackson neve nem véletlenül került oda, hiszen a rendezőnek összesen 12 filmjéből hatban szerepelt. Nagyon szerethetik egymást!  Samuelen kívül még Harvey Keitel, Tim Roth, Uma Thurman és még Bruce Willis is a gyakran szerepeltetett színészei közé tartoznak.

Quentin Tarantino szeret elcsenni nagy elődeinek filmjeiből pár apróságot. Kedvenc filmjeiből a kedvenc jeleneteit átdolgozza és egy teljesen új alkotást készít, amit a nélkül élvez a közönség, hogy hatalmába kerítené őket az a bizonyos Deja Vu érzés. A ponyvaregényben például a mára már kultikussá vált táncot, amit Uma Thurman és John Travolta ropnak közösen a bárban, a francia újhullám egyik leghíresebb rendezőjétől, Jean-Luc Godard-tól vette át.

Érdemes megemlíteni, hogy Tarantino az egyik legmeghatározóbb képviselője az amerikai neonoir mozgalomnak, amit a film-noir újításaként emlegetnek. Nem nagyon van ezen mit csodálni, mert a rendező munkáiban hemzseg a fekete humor és a jóízű káromkodás. A történetvezetés nagyon sokszor nem lineáris és előfordul, hogy egyszerre több szálon követjük végig az utat, ami elvezet a mindent lezáró véghez. Természetesen az összes filmje korhatáros és ezzel senki sem veszekedik. Erőszakos és bizarr jelenetei, akár újításnak is számíthattak a nézőknek. Semmi finomkodást megtűrő rész nincs, mindegyik nyers és durva. Nincs kegyelem, ahogy az operatőr sem kímél meg minket a borzadályos és véres látványtól, így kénytelenek vagyunk végignézni egy csonkítást, vagy gyilkosságot megfűszerezve egy kis halálhörgéssel és sátáni kacajjal. Nagyon felszabadító, ugye?

Django_elszabadul-5
Quentin Tarantino

Quentin Tarantino neve bizony fennmarad az eljövendő korok gyermekei számára, mert alkotásaival beírta magát a filmtörténelembe. Ő egy olyan ember, akit lehet szeretni, lehet utálni, de elmenni mellette szó nélkül lehetetlen és ezzel a tulajdonságával lopta be magát sokak szívébe.

Jövőre jelenik meg legújabb filmje, aminek címe az Aljas nyolcas (The Hateful Eight) lesz. Már mind nagyon várjuk, mert két legutóbbi filmjét is hatalmas siker és pár Oscar díj övezte, tehát nem merészség azt állítani, hogy Oscar esélyes az Aljas nyolcas főleg ilyen stáblistával. Mi nagyon szurkolunk nekik!