Európában már több mint tízmillióan látták az Életrevalók című filmet, mely egy nyaktól lefelé sportbalesetben megbénult férfi és egy volt „börtöntöltelék” barátságát mutatja be. A film különös humorral tanít meg bennünket arra, hogy fogyatékkal élve is lehet teljes életünk, s hogy néha az egészséges emberek is sok rejtett fogyatékosságot hordoznak magukban, melyből a szeretet és barátság ereje segít kilábalni.

A film decemberi bemutatója segítségével a magyarországi forgalmazó Budapest Film, a Mozgásjavító Iskola és Szakközépiskola számára szeretné felajánlani a VIP premier előtti bemutató teljes bevételét.

A fenti esemény időpontja december 21.

A jótékonysági akcióra ma délelőtt egy sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a szervezők, s olyan közszereplőket nyertek meg az ügynek, mint Miklósa Erika operaénekesnő, Árpa Attila műsorvezető és felsége Szabina, Jakupcsek Gabriella, Erőss Zsolt hegymászó és Mohay Bence, a Telesport műsorvezetője.

A Mozgásjavító Általános Iskola és Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon több mint egy évszázada áll a mozgáskorlátozott gyermekek szolgálatában.  – mondta el a támogatott intézményről Nádas Pál igazgató.  Az intézményben közel 230 gyermek mozgásfejlesztése, nevelése-oktatása, sérülés specifikus fejlesztése, egészségügyi ellátása történik, több színtéren, az iskoláskor szinte teljes spektrumában: ötéves kortól az iskolai életre felkészítő évfolyamokon, az általános iskola tagozatain (általános iskola a mozgáskorlátozott, illetve, külön telephelyen, a halmozottan fogyatékos mozgáskorlátozott tanulók számára), valamint a szakközépiskolában (kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoportban). A legfőbb sajátosság a mindennapos mozgásnevelés, melynek szakmaiságát a folyamatos egészségügyi háttér biztosítja. Az iskola az ország valamennyi területéről fogadja a mozgáskorlátozott gyermekeket, a vidékieknek diákotthoni ellátását nyújtva.

A sajtótájékoztatón három intézményi diák Vivien, Franciska és Roland képviselte a diákokat, s röviden ismertették „életrevaló” álmaikat: Roland a paraolimpiára készül, Vivien divattervező szeretne lenni New Yorkban, míg Franciska az esküvőszervezésből szeretne megélni.

A Cinema City a Mozgásjavító Általános Iskola és Szakközépiskola diákjait és nevelőit 2009 óta rendszeresen látogatói között tisztelheti, minden alkalommal a Cinema City Aréna multiplexben. – mondta Buda Andrea a mozi hálózat képviseletében. A tavalyi évben több mint tíz, és idén is már számos vetítés előtt és után követték figyelemmel a támogatók azt az elkötelezett pedagógusi munkát, amit a gyerekek filmélményekben gazdag szórakozásáért tesznek az iskola tanárai, sokszor saját szabadidejüket sem kímélve. Azt a célt szem tartják szem előtt, hogy a mozgáskorlátozott diákoknak ugyanabban a mozis élményben legyen részük, mint egészséges társaiknak. A Cinema City Aréna dolgozói ezeken a látogatásokon kiemelt figyelemmel, gondossággal segítik a kerekes székkel, illetve mankóval érkező diákokat. A cég magyarországi hálózatának fejlesztése során az akadálymentesítést mindig komolyan szem előtt tartotta és teszi ezt továbbra is, mind az újonnan épült, mind a jövőben felújításra kerülő mozik esetében.

Cserháti Ágnes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az MTVA megváltoztatta eddigi filmforgalmazási és vásárlási szemléletét, ennek köszönhetően egyre több premierfilmet láthatnak a nézők a közszolgálati csatornákon. A közmédia által beszerzett filmek általában egyszerre kerülnek kiválasztásra, majd a programszerkesztőkkel történő egyeztetés után dől el, hogy az m1, az m2, a Duna, vagy a Duna2 nézői láthatják először az alkotásokat. A megújult filmkínálatban szereplő filmekhez kapcsolódóan az MTVA alkalmanként nemcsak a televíziós sugárzást, hanem a DVD-n, moziban, és interneten történő terjesztési jogokat is megvásárolja. Az MTVA Filmbeszerzési Igazgatósága nemrégiben például a francia filmek legnagyobb gyártójától és forgalmazójától, a Gaumont-tól vásárolt meg egy öt filmből álló csomagot. A csomagba tartozó filmek hazai mozi-forgalmazására négy magyarországi céggel állapodott meg az MTVA. Minden mozifilm-forgalmazó a saját profiljába, zsánerébe illeszkedő filmet, illetve filmeket választotta ki. Ennek egyik darabja az Intouchables, azaz az Életrevalók című film, amelyet rövidesen a Budapest Film forgalmazásában láthatnak a nézők a mozikban, melynek jótékonysági felhívását műsorfelületeivel támogatja az MTVA.

A jelen levő közszereplők közül elsőként Miklósa Erika operaénekesnő kapta meg a szót, aki felajánlotta a paraolimpiai felkészüléshez segítségét a 16 éves Rolandnak, majd elmondta, hogy az elmúlt évben az „Önkéntesség évéhez” kapcsolódva számos olyan fiatalt ismert meg, akik „életrevalósága” lenyűgözte. – Találkoztam számos fogyatékkal élő fiatallal, látás, hallássérült és mozgássérültekkel egyaránt, s olyan „örömforrást” találtam bennük a velük végzett munka vagy szórakozás kapcsán, amely motivál a mindennapokban. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy álljon ilyen ügyek mellé vagy úgy, hogy most jegyet vásárol a december 21-ei bemutatóra, vagy önkéntes munkával nyújt segítséget az arra rászorulóknak.

Árpa Attila és felesége Szabina személyes érintettségére is fény derült a sajtótájékoztatón. Tomán Szabina elmondta, hogy iskolatársa volt egy mozgássérült fiatal, akinek akarása, életrevalósága, vidámsága mindig is lenyűgözte. s örömmel kampányol ilyen ügyekben, míg férje felajánlotta Tükörváros című ifjúsági regényét a Mozgásjavító Általános Iskola és Szakközépiskola egy egész osztálya számára. Árpa elmesélte, hogy a könyv egy gyerekek által felépített földalatti világban játszódik, ahol a gyerekek aztán folyamatosan átveszik a felnőtt világ feletti hatalmat tisztaságukkal, előítélet mentességükkel.

Jakupcsek Gabriellát lenyűgözte a film története, amely valós eseményeken alapul, s a főszereplő még ma is él.  – A film különös humorral mutatja be az élet másfajta minőségeit, a barátság és a szeretet különböző formáit, melyek nem csak így Karácsony közeledtével hívják fel a figyelmet a fogyatékkal élőkre, hanem remélem mindennapjainkban is. Szeretném remélni, hogy minél többen vásárolnak jegyeket a december 21-ei premier előtti bemutatóra, hogy így támogassák a Mozgásjavító Általános Iskola és Szakközépiskola diákjait.

December 21-ig cégek és magánszemélyek támogató jegyvásárlását várják a Budapest Film és a Cinema City szervezői.