Egy kedves látogatónk; Kittinka mozinéző az Iris 2 c. akciósorozat budapesti filmforgatás helyszínein volt és erről írt nekünk egy beszámolót . Ez  úton is köszönjük szépen, hogy leírta és megosztotta a forgatáson szerzett  élményeit .

Mit keres a Die Hard magyar csapata egy dél-koreai sorozatban?

Az Iris című akciósorozat nagy sikerére való tekintettel a második évad forgatására is sor kerül. A munkálatokat novemberben kezdték meg budapesti helyszíneken.

Noh de miért pont Budapestet választották? Kezdjük mindjárt az elején, az Iris első évadát 2009-ben szintén hazánkban kezdték el forgatni, a főváros mellett dolgoztak Tihanyban, Vácon valamint Keszthelyen.

A 2009-es év kiemelt jelentőséggel a magyar- dél-koreai diplomáciai kapcsolat terén, így a forgatási helyszínválasztást ez is befolyásolhatta. Magyarország volt az első posztkommunista állam, amely felvette a kapcsolatot a délkelet ázsiai országgal, egészen pontosan 1989. február 1-én került rá sor. Ennél azonban jóval gyakorlatiasabb indokok is hazánk mellett szóltak, például, hogy a belvárosi forgatás ingyenes volt számukra, bár valószínűleg ha ilyen kedvezményt nem kaptak volna, akkor is jóval alacsonyabb árat fizettek volna, mint Európa nagyvárosaiban. Budapest egyedi panorámáját és kompatibilitását meg ne is említsük, hiszen Bruce Willis is Oroszországot varázsolt a Kálvin térre (Die Hard – Drágább, mint az életed c. film budapesti filmforgatásról készült írásaink, képek és videók). Mindemellett a felkért magyar kollégák részt vettek az első évad forgatásában valamint, közre működtek a Die Hard 5 munkálataiban. Így már egy jól ismert csapat dolgozott újra együtt.

Röviden az Iris első szériájáról: egy meglehetősen kényes témát boncolgat, mellé téve a sorozatban kialakított kapcsolatokat máris rendkívülinek nevezhető. A karakterek a félsziget északi és déli oldalát egyaránt képviselik. Meglepő módon nem, mint ellenséges erők, hanem kvázi együtt működve védik Koreát az ellensége s erőkkel szemben.

Az Iris 1 forgatása olyan nagy sikernek bizonyult, hogy 2010-ben mozifilmet készítettek belőle. (A fent látható képek a film és a sorozat borító képei.) A rendezők mindkettő verzióban ugyanazok maradtak, Kim Kyu Tae és Yang Yun Ho.

A sorozat folytatását november kezdték el, a hír futótűzként járta be világot, így Magyarországon is pillanatok alatt terjedt a pletyka, hogy visszatér az Iris stábja. Oldalukon olyan színészgárdával, mint Jang Hyuk, Lee Da Hae, Lee Beom Soo, Kim So Yeon, Oh Yeon Soo, David McInnis valamint Yoon Doo Joon. Rendezőnek pedig immáron Pyo Min So-t kérte fel a Taewon Entertainment, amely az Iris műveket finanszírozza.

Miért is lehetett a sorozat ilyen nagy siker, illetve miért várható az új széria elismertsége? A szereposztásban keresném, hiszen olyan nagyágyúkat sorakoztatnak fel, akiket világszerte ismernek. Yoon Doo Joon a Beast front embere vagy Lee Joon az MBLAQ, az Iris 1-ből pedig Choi Seung Hyun (TOP) a Big Bang tagja nyújt kiváló színészi játékot. TOP a második szériában nem szerepel, azonban a sorozat hírnevének építésében vitathatatlanul jelentős szerepe van. Ők zenei előadóművészek, ám annyira népszerűek, hogy koncertjeikre a jegyek még Európában is percek alatt kelnek el. Nem csoda, hogy velük könnyen feltudják, hívni magukra a figyelmet. Emellett a hivatásos színészek hazájukban nem kisebb népszerűségnek örvendenek, sőt ők is világhírűnek tekinthetőek, olyan értelemben, hogy a sorozatot millióan láttak világszerte. A különbség, hogy ők előbb kezdtek el színészkedni, mint zenélni.

Kép: Lee Beom Soo, Lee Da Hae, Jang Hyuk, Oh Yeon Soo, Yun Doo Joon és Kim So Yeon.

A profizmus és a rajongás kooprodukciója:

Az itthoni Korea iránt érdeklődök izgatottan várták a stáb érkezését, többen már a reptéren üdvözölték őket. A forgatás a Lánchídnál november 25-én vasárnap kezdődött reggel hét órakor. És mit csinál ilyenkor egy rajongó? Fogja magát, felkel és reggel hét órára oda megy a Lánchídhoz. Elképesztő volt látni, hogy mennyien gyűltünk össze. A stáb magyar tagjai és minden bizonnyal a koreaiak is meglepetten szemlélték, hogy kik vagyunk, és mit keresünk ott. Majd kíváncsiságuknak hangot adva megkérdezték. Válaszunk egyszerű és egyértelmű volt, mi a rajongók vagyunk és Doo Joont várjuk. Miután gyorsan elmagyaráztuk, hogy kiről is beszélünk megkaptuk a választ, hogy Ő nem jön. Elkeseredettségnek azonban nyoma sem volt.

Iris c. filmforgatás – Fotó: Kittinka

A koreai és a magyar stábtagokról röviden annyit tudok mondani, hogy jó fejek. Nem zárkóztak magukba, sőt még közös fényképek is készültek. Meglepő és mulatságos volt látni, hogy ők ugyanúgy fényképeznek minket, mint mi őket.

A forgatás többi napja java részt várakozással telt, mindenegyes alkalommal minimum 50fős tömeg gyűlt össze. Néhány színész meglepetten szembesült a ténnyel, hogy ismerik még itt is. Bár bele gondolva mi is csodálkoznánk, ha átutaznánk a fél világot és egy kisebb tömeg fogadna minket, független attól, hogy hírességnek számítunk hazánkban. Szóval egy példát említve David McInnis neve megelőzte saját magát, ő nem gondolta, hogy itt is ismerik. Munkájáról röviden annyit, hogy az idén megjelent Escape from Tibet című filmben nyújt kiváló teljesítményt. De nem ő az egyetlen, akit láthattuk a mozivásznon eddig ott van még Lee Joon, aki a 2009-ben bemutatott Ninja Assassin című filmben szerepel. Joon azonban nem tudott hazánkba jönni.

A stábtagok közül mind a magyar mind a koreai tagokat nagyon megkedveltük és valószínűleg ez kölcsönös lehetett, mert egy benti forgatás során, ahová nem engedtek be minket egy a körünkben nagy népszerűségnek örvendő koreai stábtag szaloncukrot és mandarint hozott a várakozóknak. Persze a humor sem maradhatott el, az egyik forgatási napon, megjelent a várva várt színész, Doo Joon. Mindenki csendben tisztelettudóan viselkedett, vagyis nem sikítoztunk. Ám mikor a magyar munkatársak megjelentek és integettek, akkor mindenki hangos éljenzésbe tört ki. Ezt a labdát nem lehetett nem leütni.

Jang Hyuk – Iris c. filmforgatáson – Fotó: Kittinka

A koreai stáb tagjai nem csupán figyelmesek voltak irányukban, hanem belevettek a forgatásba is. A csütörtöki forgatási napon nemes egyszerűséggel megkértek minket, hogy legyünk statiszták. Még sosem voltam filmforgatáson, de effélét még nem is hallottam, így nem gondolom, hogy magyarázatra szorulna a meglepettségem/meglepettségünk. A körülményekről viszont érdemes néhány szót szólni, a forgatás ideje alatt nem volt lezárva, elkerítve semmi sem, a járó kelők nagy részének vagy, nem vagy csak utólag tűnt fel, hogy egy kamerával szemeznek.

Köszönjük ezt a gesztust a stábnak, és reméljük, hogy nem fogják kivágni az a pici részt, amiben szerepelünk.

A forgatásnak immáron vége, de a szóbeszéd szerint ismételten készíteni fognak egy mozifilmet, tehát várjuk vissza őket! További külső helyszín: Kambodzsa és Japán, majd ezek után térnek vissza Koreába.

Az Iris 2, 2013. február 13-tól kerül a KBS 2 csatornán vetítésre. Az itthoni vetítés kérdése egy hatalmas talány, esetleg ha kifogynak a történelmi sorozatokból.

Kittinka