Az első rész: MOZI(át)NÉZŐ #1

2015 nyara nem kezdődhetett volna jobban, mit egy kiemelkedő vígjátékkal. A kém nemcsak az eget rengető poénok, hanem még az azokat előadó színészek édeshármasa (Melissa McCarthy, Jason Statham, Jude Law) miatt is zseniális. Az Agymanók első hangzásra gyerekes filmnek tűnt, de a Pixar-nak hála, olyan lett, amit a szülők is élvezhetnek, így kiváló családi filmmé vált.  A Jurassic world mélyen tiszteleg nagy elődje előtt, így a történettől se várhatunk nagyon mást. Egy hazai siker szintén nyár elején látta meg a napvilágot. A Saul fia című magyar film nagy elismerést kapott világszerte és sokan esélyesnek tartják a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára is. Drukkoljunk!

mozi_filmek-2015

Mozifilmek 2015-ben

Júliusban a Marvel rajongóinak nagy csodálatára a Hangya film (amire mindenki előre legyintett), nagy sikert aratott az icipici „mitugrász” főhősével. Seth McFarlene pedig sosem változik, így a Ted 2 sem lett nagy meglepetés a közönségnek, igaz Tednek itt már komolyabb gondjai akadnak. Megjelent a Papírvárosok, ami a Csillagainkban a hiba írójának könyvéből készült. A Terminátor: Genisys-ben ismét láthatjuk kedvenc testépítő bajnokunkat Schwarzeneggert, robotként.

Augusztusban elegendő kémes filmet kaptunk. A Hitman, Az Uncle Embere és a Mission Impossible: Titkos nemzet majdnem egyszerre kerültek vászonra. Sajnos mellettük zajlott a Fantasztikus négyes legújabb verziója, ami még a saját készítőinek tetszését sem nyerte el.

Szeptemberben egy szomorú film jelent meg, ami még jobban elkedvtelenítette az iskolásokat. Az Everest egy megtörtént eseményt feldolgozó dráma, aminek látványos képi világa hitelesen mutatja meg nézőinek, hogy a rettentő szépség mögött kietlen halál lakozik.

Everest

Everest

A Tűzpróba, a második része az Útvesztő trilógiának. és nagyobb örömöket okozott rajongóinak, mint elődje. Meryl Streep Dübörög a szív c. filmjében pedig egy átlagos rocker anyukát alakít, aki igyekszik rendbe hozni kapcsolatát a gyerekeivel.

Októberben beköszöntött a „Mentsük meg Matt Damon-t” őrület, mert szegényke színészünk a Marson ragadt. A Mentőexpedíció sokadik űrhajós film az elmúlt években, ami egy könyv alapján készült és a történetben egy űrbéli Robinson Crusoe-val találkozhatunk. A Hotel Transylvania 2 csak egy kis csöppséggel, meg egy öreg vámpírpapával lett több. A Legenda Tom Hardy filmje lett ez senki sem vitatja. A színésznek egy maffiózó ikerpár bőrébe kellett belebújnia, ami nagy kihívást jelentett neki.

Legenda_film-2

A Bíborhegy történetét már ismerjük, nem?! Bartók Béla Kékszakállú herceg vára rögtön beugrik. Egy rémisztő kastély, egy idegen férj tele titkokkal, elfelejtett feleségek és egy lány, aki az igazságot akarja bármi áron. Az alkotókat állítólag ez az opera ihlette a film készítésekor, csak a történetet megfűszerezték egy vérfertőző kapcsolattal és járkáló, véres húscafatokkal, amiket szellemeknek szántak. Micheal Fassbender egy shakespeare-i klasszikus bőrébe bújva tündöklik új fényében, mert a Macbeth legújabb verziója kivételesen jól sikerült, még a vártnál is jobban.  A Szüfrazsett tökéletesen ábrázolja a címadó mozgalom értelmét, veszélyeit és hálára kötelezi azokat, akik már szerencsésen egy más világba születtek. Az Éhezők viadala befejező része megtette a kívánt hatást. Elbúcsúztak a mozik egy olyan trilógiától, aminek szereplői és színészei rajongóikkal együtt nőttek fel. Daniel Craig-et újra üdvözölhettük James Bond-ként a Spectre-ben, mellette a kétszeres Oscar díjas Christoph Waltz, aki a gonoszt alakítja.  A hollywood-i álompár, Brad Pitt és Angelina Jolie Pitt

A tengernél című filmje mellett megjelent Steven Spielberg és Tom Hanks közös alkotása a hidegháború idején játszódó, valós esemény alapján készült Kémek hídja (Kémek hídja – Gabesz tényszerű ajánlója).  A Fekete misében (Fekete mise C. Blanka szerint) Johnny Depp újra felkapaszkodott a csúcsra, mint a bostoni alvilág vezére, ahogy egy korábbi cikkemben kifejtettem, alakítása Oscar esélyes.

A tengernél

A tengernél

Év végén pedig megjelent az a film, amit egész évben vártunk: a Star Wars: Az ébredő erő (Felébredt az erő). A siker a bevételek szerint garantált volt már a bemutató előtt, de nem hiszem, hogy bárki is csalódottan ment haza a moziból, mert ez a film két világot köt össze és érdekes párhuzam, ahogy az új karakterek a régieket csodálva rájuk akarnak hasonlítani, befejezni, amit azok elkezdtek. Ez elmondható magukról a filmekről is. Decemberben ezen kívül még megjelent Moby Dick igaz története A tenger szívében, ahol Thor repülés helyett úszni tanul meg. A Szemekbe zárt titkok írója, Billy Ray pedig kitett magáért, hogy ne hagyja cserben a régi film rajongóit. Karácsony táján mit vetítsenek a mozik, ha nem olyan filmeket, mint a Káosz karácsonyra és a Krampusz. (Azért mielőtt gyerekeinket elvinnénk, az utóbbira feltétlenül lessük meg a korhatárt!)

Káosz karácsonyra

Káosz karácsonyra

A Tangerine sajátos filmnek ígérkezett, érdekessége, hogy Iphone 5s telefonokkal vették fel az egész filmet. A legtökéletlenebb tanárok hamarosan visszatérnek a Nagytudásúak 2-ben, szilveszter éjjel pedig újra egy nő kerül a középpontba és ezt a nőt újra Jennifer Lawrence játssza a Joy című filmben.

Már rápillantásból leszögezhetjük, hogy jó éve volt a mozirajongóknak idén és reméljük jövőre még ennél is többet izgulhatunk, mert ez a sok csodás rendező, színész, operatőr, író mind csak egyre több és egyre jobb lesz! Nagyszerű évnek nézünk elébe… 2016-os filmek heti premier szerint.