A Lámpagyújtogatók c. filmet a Cinema City Westendben néztük meg, a premier vetítésen. A bevásárlóközpont mozi szintjén a Star Warsból ismert klónkatonák és Csubakka fogadott minket, de ők kívülről őrizték a két moziteremben (+ hét másik moziban) zajló, a Ustream-en élőben is közvetített, szokatlan eseményt.

IMG_9080

Egyedül Dombóvári “űrhajós” István kísérte be a vendégeket a terembe, ahol ezúttal egy űrrakéta kilövés szemtanúi lehettünk ünnepélyes keretek között. A szervezők igazán kitettek magukért, minden mozinéző ajándékba kapott egy üveg “Lámpagyújtogató sört” és némi harapnivalót, amit már az előadás ideje alatt el lehetett fogyasztani.

Lampagyujtogato sor

További képek >>

Eközben a filmben szereplő vendégek közül néhányan személyesen is üzentek az idegeneknek, majd Lukács Laci, a Tankcsapda frontembere megkezdte a visszaszámlálást a kilövésig, amibe a mozinézők is beszálltak…

A jeles napon többek között mozinézők voltak: Almár Iván csillagász (akinek ezúton is Boldog 83. Születésnapot Kívánunk!), Ábrahám Péter MTA CSFK főigazgató, Argyelán Krisztina műsorvezető, Berg Judit író, Besenyei Péter műrepülő versenyző, Boldogkői Zsolt SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet, intézetvezető professzor, Dombóvári István humorista, Tankcsapda zenekar, Katus Attila életmód tanácsadó, Kiss Tibor a Quimby frontembere, festőművész, Kovácsovics Fruzsina zenész, Lubics Szilvi ultrafutó, Pacher Tibor (fizikus), Rakonczay Gábor hajós, Rátgéber László kosárlabda edző, Szentpéteri József természetfotós, Vida Ágnes babapszichológus, Százados Miklós filmrendező, Takáts Eszter Beat Band és még sokan mások. (Elnézést kérünk azoktól, akiket kihagytunk!)

A Lámpagyújtogatók c. film

lampagyujtogatok_film_42

A filmnek összességében nagyon szép üzenete van. A készítők a legkülönbözőbb emberek legváltozatosabb gondolatait és véleményeit sűrítették össze egyetlen üzenetté, amelyet az idegeneknek szántak a Föld lakóinak nevében.

Az üzenetben mindössze 42 ismert és elismert személy (kutató, művész, sportoló, tudós szakember, üzletember és zenész) válaszol a különböző kérdésekre, mégis az egész emberiséget érintő, azt bemutató gondolatok születtek a válaszokból, amelyek így, összevágva, egy üzenetként küldhetők a bolygón kívülre, hiszen benne van minden, amik mi vagyunk, ami az ember.

Valójában az emberiséghez, mindannyiunkhoz szóló gondolatok ezek, olyan idézetek, amelyekre sokan már nagyon ki vagyunk éhezve a manapság gyűlölködő trendet követő világunkban. Az üzenet egy kicsit mindenkit bíztat, egy kicsit mindenki mellé áll, és egy kicsit mindenki magáénak érezheti.

A riport alanyok mély gondolataival párhuzamosan Százados Miklós és társa próbálnak eleget tenni megbízásuknak, miszerint el kell készíteniük a Föld üzenetét a földön kívüli idegeneknek. Hogy küldetésüket teljesítik-e, az a filmből kiderül.

https://youtu.be/m3VjdJdpYkk

Véleményünk szerint nagyszerű párosítás a magyarosan ironikus szálon futó, filmben szereplő ismert és elismert személyek filozofálgatása, és mély gondolataik gyöngysorrá formálása, amelyek egységében és összességében is önmagunkat látjuk, mint egy földöntúli tükörben…