Bizony a mozi, mint program újra éli a fénykorát. Hétvégi kikapcsolódás, délutáni romantika, esetleg egy kis haveri lazulás… Irány a legközelebbi mozi.

A látottakról, és a halottakról, mindenkinek van véleménye, és egyébként is a mozizni lassan az alapigék egyike. Vannak, akik leírják az élményeket, vannak, akik rajzolnak, és vannak, akik dalba foglalják azt.

mozis-dalszovegek

Elég sok magyar zeneszerző, együttes, dalszövegeiben köszön vissza a mozi, illetve a mozizás fogalma különböző szövegkörnyezetben. Mi járhat ilyenkor a szerzők fejében? Csak azért használták ezt a cselekményt, hogy közelebb jussanak a célközönséghez? Vagy éppen saját élmény kötődik a dalban szereplő mozihoz, esetleg a filmipar bírálatára íródott a szám? Minden esetben más állhat a háttérben, ugyanúgy, ahogy nincs két egyforma vers sem, nincs két olyan dalszöveg, aminek az írásakor az alkotóik ugyanarra gondoltak.

elso_emelet

„Miénk a főszerep, de még jöhetsz, komédiázz velünk!
Te döntöd el, vajon velünk leszel, vagy egyenesen ellenünk.
Vigyázz, a díszletek valódiak, mozi az egész világ!”

Az Első emelet zenekar A film forog, tovább című nótája az életet hasonlítja a mozifilmekhez, és figyelmeztet, hogy itt minden valódi, és bár mi vagyunk a főszerepben, ez nem csak egy játék. Nagyon jó hasonlat, mert néha úgy érezhetjük, mintha egy filmben lennénk, mert olyan „képtelen” dolgok történnek, csupán a happy end marad el a végén.

LGT

 „Én már láttam, láttam a házat,
melyből lelkek füstje szállt,
én már láttam a téboly démonát
a kőtalapzatán,
én már láttam a hazugság roskatag oszlopát,
és őket is láttam már,
akik hittel, akik tűzzel, akik vérrel festik át. „

Az LGT-nek egy egész száma szól a mozizásról, pontosabban arról, hogy a dal írója mennyi mindent látott. Azt hihetné az ember, hogy az életből látott ennyi mindent, és a végére kiderül, hogy ezt egy filmben látta.

supernem

„Irány a moziba be, valami kultúrára
Valaki bemutatja, valaki megmagyarázza
Irány a moziba be, melyik a vészkijárat
Üdvözlet, mélyen tisztelt Mr. Állat”

A Supernem Irány a moziba be, című száma, szintén a mozizásról, és annak az örömeiről szól, illetve, ha nagyon el akarunk ragaszkodni a valóságtól, akkor egy első randi, ahol a moziba megy a párocska.

Ez is azt mutatja, hányféleképpen lehet értelmezni ezt a szót, illetve ezt a fogalmat. Ebben pedig az a szép, hogy sosem lehet pontosan megmondani, mit gondoltak az írók. Én most így látom, de lehet, hogy te, ő, és a többiek már teljesen más értelmet találnak majd a dalban. Rengeteg ilyen nóta van, mind a magyar, mind a külföldi repertoárban, és valószínűleg, mind más céllal született, de ezt pontosan sosem lehet meghatározni.

Horváth Nikolett

Ha ismersz olyan dalt, aminek szövege mozival kapcsolatos, küldd be nekünk a mozinezo@gmail.com-ra.