A tavalyi sikerre való tekintettel idén is a legnagyobb nemzetközi fesztiválok nyerteseiből szervez filmnapokat a Mozinet. A négynaposra duzzadt esemény helyszíne idén a Művész mozi (1066 Budapest, Teréz krt. 30.), a korábbi sikerek mellett a kínálatban angol felirattal ellátott magyar művészfilmek és egy premier előtt látható francia romantikus vígjáték is szerepel.

A Mozinet forgalmazó tavaly először rendezett minifesztivált, amelyen a mozikban már nem látható művészfilmek szerepeltek. A 10 alkotás legtöbbje Cannes-ban, Berlinben, Locarnóban vagy Velencében nyert díjat és volt, amelyiket a legjobb külföldi film Oscar-díjára jelöltek. A hosszú hétvége alatt több vetítésre már előre elkeltek a jegyek, az átlagos kihasználtság 60%-os volt, ami kiemelkedően jó eredménynek számít.

Az idei programot a szervezők hasonló irányelvek és a tavalyi tapasztalatok figyelembevételével állították össze. Ezúttal is elsősorban olyan művek szerepelnek a kínálatban, melyek régóta hiányoznak a mozik műsoráról. A kivételeket Jankovics Marcell több mint húsz évig készült alkotása, Az ember tragédiája, Kocsis Ágnes Cannes-i és Filmszemle-díjas drámája, a Pál Adrienn, illetve a Szerelem a hatodikon című romantikus vígjáték jelenti – előbbi két filmet, gondolva a hazánkban élő külföldiekre, ezúttal angol felirattal vetítik, utóbbi pedig csaknem három héttel az országos premier előtt kerül a programba.

A változatos szelekcióban a Shame – A szégyentelen alkotóinak első közös filmje (Éhség), a román újhullám remekei (Sporthorgászat, California Dreamin’), Oscar-jelölt osztrák bűnügyi történet (Revans), Fliegauf Benedek, a Csak a szél rendezőjének első angol nyelvű filmje (Womb – Méh) is megtalálható, egyúttal szerepel díjnyertes iráni (Nők férfiak nélkül), belga (Hasta La Vista, Srác a biciklivel), ír (Semmit magamról) és török (Három majom) mozi.

A vetítések – a Szerelem a hatodikon kivételével – egységesen kedvezményes, 800Ft-os helyárral látogathatók!

Mozinet-Művész Filmnapok 2012

A Filmnapok részletes programja:

Augusztus 3. (péntek)

19.00 Sporthorgászat (Pescuit sportiv / Hooked) ’84 – Román nyelven, magyar felirattal

21.00 Revans (Revanche) ’121 – Német nyelven, magyar felirattal

21.00 Pál Adrienn ’136 – Angol felirattal

Augusztus 4. (szombat)

19.00 Srác a biciklivel (Le gamin au vélo / The Kid With the Bike) ’87 – Francia nyelven, magyar felirattal

19.00 Hasta La Vista (Hasta La Vista) ’115 – Dán és francia nyelven, magyar felirattal

20.00 Szerelem a hatodikon (Les femmes du 6ème étage / The Women on the 6th Floor) ’104 – Francia és spanyol nyelven, magyar felirattal Premier előtt!

21.00 Az ember tragédiája ’160 – Angol felirattal

Augusztus 5. (vasárnap)

19.00 Semmit magamról (Nothing Personal) ’85 – Angol nyelven, magyar felirattal

19.00 Éhség (Hunger) ’96 – Angol nyelven, magyar felirattal

21.00 California Dreamin’ (California Dreamin’ (Nesfarsit)) ’155 – Román és angol nyelven, magyar felirattal

Augusztus 6. (hétfő)

19.00 Nők férfiak nélkül (Zanan-e bedun-e mardan / Women Without Men) ’95 – Perzsa nyelven, magyar felirattal

19.00 Három majom (Üç maymun / Three Monkeys) ’109 – Török nyelven, magyar felirattal

21.00 Womb – Méh (Womb) ’111 – Angol nyelven, magyar felirattal