Immár harmadik alkalommal, idén augusztus 31., csütörtök és szeptember 3., vasárnap között ünnepelhetjük A Mozit. A mára hagyományossá vált Moziünnep elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet arra, a mozizás sokkal több, mint csak egy film megtekintése. 2006-ban 44 település, 74 mozi és 285 vetítővászon vesz részt az országos rendezvénysorozaton. Négy nap alatt több mint 200 filmet láthatnak az érdeklődők az ország egész területén.

A korábbi évektől eltérően nem lesz szükség az első teljes árú mozijegy megvásárlására: ebben a négy napban minden mozijegyet, maximum 350 Ft-os jegyáron vásárolhatnak majd meg a nézők. Lesz viszont idén is füzet, mellyel értékes nyereményakción vehet részt annak tulajdonosa! Minden augusztus 24. és szeptember 3. között megvásárolt mozijegyhez jár egy, melyet a közönség a jeggyel együtt a jegypénztárostól vehet át.

A Francia Filmnapokat is szervező Upperstudio először 2004-ben döntött úgy, hogy a sikeres franciaországi tapasztalatokat követve Magyarországon is meghonosítja a Moziünnep hagyományát. Mindkét megelőző évben a Moziünnep négy napja alatt több mint 300 000 néző váltott jegyet, amely háromszorosa egy szokásos, teljes heti látogatottságnak.

Az elmúlt évek során készített felmérések azt mutatják, hogy a Moziünnep látogatóinak felét a 16-25 éves korosztály teszi ki, míg a 11-15 évesek adják a látogatók 17%-át, s a 26-30 évesek közül kerül ki a mozizók 14%-a. A nők 55, a férfiak 45%-ban képviselik magukat a Moziünnepen. A látogatók fele barátokkal érkezik, negyede a kedvesével s hozzávetőlegesen 12% a családtagjaival. A látogatók 43%-a rendszeresen mozizik, ám a Moziünnep nézőinek 33%-a ritkábban mint havonta jár moziba. Ez a tény mindenképpen azt bizonyítja, hogy a Moziünnep az elmúlt két évben elérte a célját, képes volt szélesíteni a mozibajárók körét.

Az alacsony jegyárnak köszönhetően a Moziünnep négy napja alatt a látogatók 30%-a két film megtekintését tervezi, 21%-uk hármat.

Moziünnep harmadszor

Idén hat film nyit a Moziünnepen: a Vadászpilóták című akciófilm, Nemes Gyula alkotása, az Egyetleneim című vígjáték egy mániákusan társat kereső fiúról, a Mrs. Henderson megmutatja Judi Dench és Bob Hoskins főszereplésével, a John Turturro rendezte Románc és cigaretta musical-vígjáték James Gandolfinivel, Susan Sarandonnal, Kate Winslettel és Steve Buscemivel, az egyik legismertebb középkori szerelmespár, Trisztán + Izolda története s az Aaltra című finn tragikomédia, melyben Aki Kaurismäki szereplőként tűnik fel. Idén két premier előtti film is szerepel a Moziünnep programján: Penélope Cruz főszereplésével Pedro Almodóvar legújabb filmje, a Volver, valamint a Kellemetlen igazság című dokumentumfilm, melyben Al Gore a globális felmelegedés veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A filmek közül kettő, a Távkapcs és a Miami Vice azonban sajnos nem része az idei Moziünnepnek, így azokat az alkotásokat csak teljes jegyáron tekinthetik majd meg az érdeklődők. A korábban bemutatott filmek közül nagy visszatérők a Túl a sövényen, a Karib-tenger kalózai 2, a Tigris a hóban, a Superman visszatér és az Underworld: Evolúció.

Az idei Moziünnep különösen nagy hangsúlyt helyez a magyar filmalkotásokra, ezért számos közönségtalálkozó színesíti majd az Ünnep programját. Az érdeklődők találkozhatnak majd az Egyetleneim, a Taxidermia, a Magyar szépség és az Üvegtigris I-II rendezőjével.

A filmeken és beszélgetéseken túl zenei programokat kínál még a Moziünnep. Bizonyos filmeket neves kritikusok, színészek rövid bevezetőjével, „Felkomf”-jával tekinthet meg a közönség: Réz András a Mrs. Henderson bemutatját méltatja majd, míg Beleznay Endre a Túl a sövényen-hez és a Karib-tenger kalózai 2-höz csinál kedvet. Természetesen az idén is előfordul, hogy egy-egy vetítésen magyar sztárok lépnek a jegyszedők helyére: ott lesz a Barátok közt Tildája, Szabó Erika és Zsófi, azaz Kiss Ramóna, Gönczi Gábor és Barabás Éva a Fókuszból, a sport világából Béres Alexandra és Koko, a zenei életből pedig az Animal Cannibals tagjai.

További részletek a Moziünnep filmjeiről és meglepetéseiről a www.moziunnep.hu oldalon találhatóak.

Menjünk a moziba be!