Szász János A nagy füzet című alkotása nyitja a 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált, amelyet november 13. és 21. között rendeznek meg a Laemmle’s NoHo7 filmszínházban.

A 15 játékfilmet és rövidfilmeket felvonultató rendezvényen a közönség válogatást láthat a közelmúlt magyar terméséből, a fesztivált a Bunyik Entertainment szervezi – tájékoztatta az MTI-t szerdán a Magyar Filmunió.

a_nagy_fuzet-4

A seregszemlét Halász János kulturális államtitkár nyitja meg a Laemmle’s Royal filmszínházban, A nagy füzet vetítésére a film rendezője, Szász János és az egyik főszereplő, Molnár Piroska személyesen is ellátogat.

Molnár Piroska a filmben nyújtott alakításáért a chicagói filmfesztiválon októberben elismerő oklevelet kapott, a produkció pedig a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál Kristály Glóbusz fődíjat nyert. A nagy füzet Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

A fesztivál november 15-től műsorra tűzi Bernáth Zsolt Sherlock Holmes nevében, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim, Deák Krisztina Aglaja, Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című játékfilmjét, valamint a Nekem Budapest című szkeccsfilmet is. A magyar gyártású alkotások mellett Magyarországhoz kapcsolódó külföldi filmek is láthatók lesznek, például a svájci Barbara Kulcsar Zu Zweit című alkotása.

A játékfilmek vetítését megelőzően november 8. és 14. között magyar dokumentumfilmeket is vetítenek a fesztivál szervezői a Laemmle’s Music Hall moziban.

A 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál életműdíját Joe Eszterhas magyar származású forgatókönyvíró legenda kapja, ebből az alkalomból vetítik a Berlinalén Arany Medvével kitüntetett Music Box – Zenedoboz (1989) című Costa-Gavras-filmet, amelynek producere Andrew G. Vajna volt, aki jelenleg a magyar nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

A fesztivál Béla Lugosi szintén magyar származású hollywoodi filmcsillag előtt is tiszteleg; a programot A fehér zombi (1932) című, Victor Halperin rendezésében készült horrorfilm is gazdagítja.

A Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával valósul meg, a rendezvény fővédnöke a Los Angeles-i magyar főkonzulátus. MTI