A Nagyfater elszabadul január 28-án került Magyarországon a mozikba. Meglepően sokan várták már, hogy lássák (Zac Efron izmos teste mellett) a filmóriás, Robert de Niro alakítását egy számára teljesen új műfajban.

A történet egy Jason nevű srácról és nagypapájáról, Dick-ről (találó név) szól, akik a nagymama elhalálozása után együtt töltenek egy kis időt, ám hamarosan kiderül, hogy Robert de Niro nem egy öregedő papa, hanem egy szívdöglesztő öregfiú, aki még egyszer szerencsét akar próbálni a szebbik nemnél.

Nagyfater elszabadul-5

Nagyfater elszabadul

Nyilván az alap sztorit sokan kiváló ötletnek tartják, mert adottak a humoros szituációk. A két fő karakter (unoka és nagypapa) szokásos jelleme felcserélődik a filmben, így lesz Efronból egy aggódó, konzervatív és elővigyázatos srác, míg De Niro egy megfékezhetetlen „bulibáróvá” változik, aki élvezi az élet kisebb és nagyobb örömeit. Ez a csavar a humor főforrása a filmben, ami nem rossz viszont kicsit sem nevezhető kreatívnak. A történetbe még próbáltak belecsempészni egy apró szerelmi szálat, ami sajnos csak még jobban lebutította a filmet. Efron menyasszonya egy bosszantóan egyszerű és idegesítő cicamica, akit jól megutáltatnak a nézőkkel, hogy aztán örüljünk, amikor a srác két nap alatt beleszeret egy gyönyörű és természetes lányba. Az a szerelmi vallomás annyira kínkeserves volt, hogy szerintem már direkt csinálták a készítők. A másik drámai vonal egy apa-fia kapcsolat, ugyanis Dick nem volt túl jó apa (mert egy menő katonatiszt volt, aki megmentette a világot) és ezért unokájával szeretne egy jó viszonyt kialakítani, hogy ne furdalja a lelkiismeret szülőként elkövetett hibái miatt. Manapság ez egy szeretett probléma a vásznon, de ezt se veszi túl komolyan a film, így a nézőknek sem lesz egy nagy élmény.

Nagyfater elszabadul

Nagyfater elszabadul

A színészek terén nagy volt az elvárás, hiszen miattuk volt sok vita a film kapcsán. Robert de Nironak fogalmam sincs mi járhatott a fejében, amikor elvállalta ezt a szerepet. Talán pénzszűkében volt, vagy csak más műfajt szeretett volna kipróbálni, lehetséges, hogy annyira azonosult a karakterrel, hogy képtelen volt visszautasítani az ajánlatot. Nem a játékával van bajom, az kifogástalan, de a szerep az vérlázítóan egyszerű és ostoba. Így nem vicces, hanem egészen kiakasztó volt látni, ahogy nagypapaként próbálja becserkészni a fiatal lányokat.  Sokan megbotránkoztak, mikor hallották a hírt azelőtt, hogy látták volna a filmet. Előre ítélkezni butaság, de valljuk be mindenki sejti milyen szinten van ez az egész alkotás. Tudom, hogy vannak, akiknek jó ötletnek tűnik ez „Nagypapa szexelni akar”téma, de a felesleges káromkodás és a béna, perverz poénok nem mentik meg a filmet, még De Niro élethű alakítása sem.  Zac Efron egy darab érzelmet sem tud rendesen megjeleníteni, pedig a karaktere még szerethető is lehetett volna. Természetesen sok jelenetben leveszi a pólóját, hogy rácsodálkozhassunk csodásan kidolgozott felső testére, de korán sem elégszer, hogy az színészkedésével is megelégedjünk.

Nem tudom pontosan melyik korosztálynak kéne ajánlanom ezt a filmet, mert a vontatott, fájdalmasan kiszámítható történések és az agyzsibbasztó dialógusok leginkább a gyermek, illetve a tini drámákra jellemzők, e mellett viszont a mérhetetlenül sok szex poén már inkább szól az érettebb generációknak.

A moziban (nagy meglepetésemre) a közönségnek tetszett a film, nagy hahotákat hallottam a hátam mögött, így lehetséges, hogy bármennyire is primitív, egyesek megtalálhatják benne a humort, viszont, akik nem, azoknak még a vártnál is nagyobb csalódás lesz, így érdemes átgondolni mit nézünk a moziban legközelebb, de ezt mindenki maga dönti el.