nagytudasuak-2-film-plakatPierre-François Martin-Laval francia rendező műremeke ez a komédia, ami a 2015-ös év végén került a mozikba. A decemberi Star Wars őrület miatt lehetséges, hogy kevesebben vettek tudomást erről a filmről, pedig megérdemelné.

Tehetségesnek éppen nem mondható tanáraink visszatértek kísérteni az iskolába. Ám életükben váratlan fordulat történik, amikor a Brit titkosszolgálat repülőjén találják magukat és egy angol iskolában kell tanítaniuk, hogy leérettségiztessék a Királynő lázadó unokáját, aki a trón várományosa.

Nem kell megijedni, aki nem látta az első részt ugyanúgy fogja élvezni a filmet, mert a történet nem különösebben folytatódik, csupán a karaktereket ismerhetjük az első részből. Ők viszont semmit nem változtak. (Szerencsére.)

A helyszín adott volt egy jó komikumhoz, de az első pár perc után felmerül a rajongókban: Hol van az első rész rosszfiúja? Nos, Boulard-ot mindenki megszerette mind a tanárok, mind a nézők közül, így természetesen nem maradhatott ki a Nagy folytatásból.  Szerencséjére idén nemcsak a humor egyik fő forrása volt, hanem ő képviselte a szerelmi szálat is. Jujujj, szerelem!

A tanárok próbálnak beilleszkedni egy olyan környezetbe, ahol a gyerekek okosak, szorgalmasak, tervezik a jövőjüket és TANULNAK. (Nagyon furcsa!!) Azonban a mi kis csapatunkat semmi nem állíthatja meg, így heten,(mint a gonoszok) harcba indulnak.

A történet zseniális ötlet volt egy vígjátékhoz, hiszen az okos gyerek kontra buta tanár felcseréli azt a tanár és diák közti viszonyt, amit legtöbben megszokhattunk az iskolában. A diákok nézik hülyének a tanárokat, alázzák őket, kioktatják. A ledöbbent professzoroknak pedig fogalmuk sincs, miről locsognak a fiatalok, csak bámulnak tátott szájjal. Fantasztikus.

nagytudasuak-2-3

A másik komikus elem az angol és francia ellentét, amit sikerül az egyik karakteren keresztül létrehozni a készítőknek. Anglia és Franciaország a történelem során sokszor keresztezte egymás útját. Különböznek a szokásaik, a kultúrájuk, a nyelvük. Napóleon legnagyobb rajongója, a kissé kelekótya, de annál szenvedélyesebb töri tanár, aki mindennek az elején rosszul van a gondolatától is, hogy brit földekre teszi a lábát a film végén lovag lesz. Ezzel a fordulattal Anglia képviselője, a Királynő béke jobbot nyújt Franciaország képviselőének, a történelem tanárnak, akit nem más játszik, mint a rendező! Csodás.

Az események pörgősek, az ötletek jók, a karakterek régi dicsfényükben ragyognak. A színészek nem a legtökéletesebbek, de nem ez nem jelent gondot, mert hírhedt tanárainkat jobban szeretjük, mint valaha és ebben egyetlen középszerű színész sem akadályozhat meg.

Ha egy aranyos, családi filmre vágysz, vagy csak ki szeretnél kapcsolódni vasárnap délután, teljes szívvel ajánlom mindenkinek a Nagytudásúak 2-t. Nem fognak csalódni, viszont 93 percig jól szórakoznak majd. :)